Πιέσεις ασκούνται από βασικές της εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και δη της κεντρικής Ευρώπης, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και το επόμενο έτος, καθώς ο χρόνος εξαντλείται και μια διακοπή των προμηθειών θα μπορούσε να προκαλέσει εκτίναξη των τιμών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η SPP της Σλοβακίας και ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της, η Eustream, καθώς και η MOL Hungarian Oil and Gas και η MVM Zrt της Ουγγαρίας είναι μεταξύ των εταιρειών της ΕΕ που έχουν υπογράψει δήλωση υποστήριξης της συνέχισης της διαμετακόμισης. Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν επίσης εμπορικές ενώσεις και μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες από την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με ανακοίνωση της SPP.
«Θα παρουσιάσουμε τη δήλωση στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ώστε να έχει πληροφορίες από πρώτο χέρι για την απειλή της ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας στην περιοχή μας», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της SPP, Βόιτσεκ Φέρεντς.
Η κίνηση αυτή θέτει την Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που παραδοσιακά βασίζονται στο φυσικό αέριο από τη Μόσχα, η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι ακόμη νωπή ανάμνηση.
Οι συνομιλίες συνεχίζονται εδώ και μήνες για να διατηρηθεί η μεταφορά ζωντανή, με τους αγοραστές να εντείνουν τώρα τις πιέσεις και τις συζητήσεις να εντείνονται. Το κρίσιμο ερώτημα θα είναι αν η Ρωσία και η Ουκρανία μπορούν να συμφωνήσουν σε όρους αποδεκτούς και από τις δύο πλευρές, καθώς οι εντάσεις βαθαίνουν.
«Η Επιτροπή δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας», ανέφερε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις που έχει κάνει δημοσίως. «Η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για το τέλος της διαμετακόμισης και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο για φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά κατά τα άλλα είναι ανοικτή σε συνομιλίες, εάν η ΕΕ ζητήσει τη συνέχιση της διαμετακόμισης.
Οι επιλογές έχουν συμπεριλάβει ενδιάμεσους φορείς που διακινούν αέριο μέσω της Ουκρανίας, προκαλώντας ανησυχίες ότι το ρωσικό αέριο θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο μείγμα.
Πηγή: www.newsit.gr