Το νέο καθεστώς των φορολογικών δηλώσεων μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου είναι γεγονός, μαζί και η έναρξη της διαδικασίας που δυνητικά θα οδηγήσει σε πρόστιμα ακόμα και στους διοικητές των δημοσίων φορέων.
Και αυτό διότι από χθες (17.12.2024) το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων, στο οποίο θα πρέπει οι αρμόδιοι για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων να στέλνουν τα απαραίτητα στοιχεία βάσει των οποίων θα διαμορφώνονται οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί στις φορολογικές δηλώσεις. Από την συγκεκριμένη διαδικασία, μάλιστα, οι υπεύθυνοι κινδυνεύουν με πρόστιμα, τα οποία θα τους βαρύνουν ως φυσικά πρόσωπα, και όχι ως οργανισμούς.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για να μην πέσουν «καμπάνες» είναι δύο. Εφόσον ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του Μητρώου χθες, μετράμε αντίστροφα έως τη 15η Ιανουαρίου 2025, ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να εγγραφούν σε αυτό οι φορείς και τα υπεύθυνα πρόσωπα. Στη συνέχεια, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή, η νέα προθεσμία είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου, δηλαδή η 28η Φεβρουαρίου 2025.
Πόσα είναι τα πρόστιμα και ποιοι είναι οι υπόχρεοι υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων στην ΑΑΔΕ
Βάσει του νόμου, σε περίπτωση που ένας φορέας παραλείψει να εγγραφεί στο Μητρώο το ευθυνόμενο πρόσωπο επιβαρύνεται με πρόστιμο 2.500 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται για κάθε μέρα καθυστέρησης διαβίβασης ηλεκτρονικών αρχείων κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης το ποσό των 2.500 ευρώ.
Όπως επισημαίνει η σχετική διάταξη, η διοικητική κύρωση επιβάλλεται επί των προσώπων που έχουν την ευθύνη της σύνταξης των μισθολογικών καταστάσεων και αυτών που διοικούν τα νομικά πρόσωπα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, υπάρχουν δύο κατηγορίες υπόχρεων υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων με τα απαραίτητα για τη προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων στοιχείων.
Έτσι, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος νόμος, υπόχρεοι αποστολής στοιχείων είναι οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που παρακρατούν φόρο αλλά και οι φορείς του δημοσίου τομέα οι οποίοι επίσης παρακρατούν φόρο και διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιδομάτων και λοιπών παροχών, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, καθώς και άλλων ποσών που δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά απαιτούνται για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Πηγή: www.newsit.gr