Οικονομία

Τι δείχνει το ευρωπαϊκό stress test για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες – Οι αντοχές απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους 

Ζημίες έως και 270 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να έχουν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες στη περίπτωση ενός γεωπολιτικού σοκ, προβλέπει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) στα πλαίσια του Insurance Stress Test 2024.

Η άσκηση δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, αν θα πληγούν σοβαρά από μία όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων, δεν αναμένεται να καταρρεύσουν καθώς είναι συνολικά καλά κεφαλαιοποιημένες και σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συνθήκης Φερεγγυότητας ΙΙ.

Για την αξιολόγηση τους οι ασφαλιστές υπεβλήθησαν στο σενάριο ενός γεωπολιτικού σοκ με ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων, το οποίο προέβλεπε υποτονική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά και αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, πιο απότομη αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων, διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων και ετερογενή αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτά τα μακροεπίπεδα σοκ της αγοράς συμπληρώνονται από ειδικά στοιχεία για τις ασφάλειες, όπως η μαζική ακύρωση, ο πληθωρισμός των απαιτήσεων και η μείωση των εσόδων από ασφάλιστρα.

Το σενάριο προκάλεσε σημαντικές ζημίες στους ασφαλιστές, αλλά οι επιχειρήσεις διέθεταν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εισήλθαν στην άσκηση με έναν ισχυρό συνολικό δείκτη φερεγγυότητας της τάξης του 221,8%.

Μετά την εφαρμογή των σοκ, και χωρίς να επιτρέπονται αντιδραστικές ενέργειες διαχείρισης, ο δείκτης φερεγγυότητας των ασφαλιστών μειώθηκε σχεδόν κατά 100 ποσοστιαίες μονάδες στο 123,3%, με αποτέλεσμα κεφαλαιακές απώλειες άνω των 270 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όταν επετράπη στους ασφαλιστές να λάβουν μέτρα αντιδραστικής διαχείρισης, κατάφεραν να ανακτήσουν τον δείκτη φερεγγυότητάς τους στο 139,9%, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να βελτιώνουν τη θέση τους ενόψει δυσμενών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Εξετάζοντας μεμονωμένους συμμετέχοντες, 8 επιχειρήσεις έπεσαν κάτω από τις ελάχιστες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις στην προσέγγιση του σταθερού ισολογισμού, παρόλο που διατηρούσαν ακόμα αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους. Και οι 8 επιχειρήσεις βελτίωσαν την κεφαλαιακή τους θέση με αντιδραστικές ενέργειες διαχείρισης και κατάφεραν να αποκαταστήσουν τον δείκτη φερεγγυότητάς τους πάνω από το ρυθμιστικό όριο του 100%. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες διαχειριστικές ενέργειες περιλάμβαναν την πώληση περιουσιακών στοιχείων, τη διατήρηση μερισμάτων και την αύξηση κεφαλαίου με διάφορα μέσα.

Το σενάριο του stress test προκάλεσε σημαντικές εκροές ρευστότητας για τους ασφαλιστές και υπογράμμισε τη σημασία του άφθονου αποθέματος ρευστών στοιχείων ενεργητικού που διατηρούν οι ασφαλιστές στους ισολογισμούς τους.

Οι υψηλότερες εκροές στο δυσμενές σενάριο λόγω των εξαγορών και του πληθωρισμού των αποζημιώσεων σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες εισροές που προκλήθηκαν από τη μείωση των πληρωμών ασφαλίστρων και των εισροών αντασφάλισης οδήγησαν σε καθαρή τεχνική εκροή 314 δισ. ευρώ, την οποία οι ασφαλιστές δεν μπόρεσαν να καλύψουν πλήρως με τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Για να αποκαταστήσουν τη θέση ρευστότητάς τους, οι ασφαλιστές αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν μέρος των ρευστών περιουσιακών τους στοιχείων, μετατρεπόμενοι από καθαρούς αγοραστές 93,2 δισ. ευρώ σε καθαρούς πωλητές 305,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με την προσέγγιση του περιορισμένου ισολογισμού.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Huawei και Faria Renewables συνεργάζονται για την δημιουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας στην Ελλάδα

admin

ΙΟΒΕ: Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία

admin

Στα σκαριά νέες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς ΚΤΕΟ και εικονική ακινησία 

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies