Υγεία

Κουρκουμάς: Το μπαχαρικό που κάνει καλό στο στομάχι, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού «Curcuma longa» και έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Το γνωστό μπαχαρικό είναι ένα από τα κύρια συστατικά της ινδικής κουζίνας, δίνοντας το χαρακτηριστικό του κίτρινο χρώμα στα φαγητά.

Η κύρια δραστική ουσία του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Παράλληλα, ο κουρκουμάς αποτελεί τη βάση για το κάρυ που αποτελεί ένα μείγμα αλεσμένων μπαχαρικών, δίνοντας του χρυσαφένια όψη.

Ο κουρκουμάς δεν χρησιμοποιείται μόνο στην μαγειρική, αλλά και σε σε πολλά φάρμακα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κουρκουμάς έχει γίνει δημοφιλής και ως συμπλήρωμα διατροφής, χάρη στα οφέλη που προσφέρει η κουρκουμίνη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times που αναδεικνύει μια νέα μελέτη.

Στην Ταϊλάνδη, ο κουρκουμάς καταναλώνεται επίσης συχνά με τη μορφή μπαχαρικών ή συμπληρωμάτων για την καταστολή των γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία, δήλωσε ο δρ. Krit Pongpirul, αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ.

Ωστόσο, μόνο περιορισμένες μελέτες έχουν αξιολογήσει τα οφέλη του κουρκουμά.

Σε σχετική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, ο Δρ Pongpirul και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν τα συμπληρώματα κουρκουμίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία, μια κοινή γαστρεντερική πάθηση που προκαλεί πόνο στο στομάχι, ναυτία και φούσκωμα μετά την κατανάλωση γευμάτων.

Για την έρευνα, που διήρκησε οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές μοίρασαν 206 άτομα με λειτουργική δυσπεψία σε τρεις ομάδες, τυχαία χωρισμένες: Η μια ομάδα λάμβανε 20 χιλιοστόγραμμα ομεπραζόλης (μια δραστική ουσία που μειώνει το οξύ του στομάχου) μία φορά την ημέρα, μια άλλη που λάμβανε δύο κάψουλες κουρκουμίνης των 250 χιλιοστόγραμμων τέσσερις φορές την ημέρα, και μια τρίτη που έπαιρνε και ομεπραζόλη και κουρκουμίνη επιπλέον των παραπάνω δόσεων κάθε μέρα.

Υπήρχαν 151 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, και τόσο στις τέσσερις όσο και στις οκτώ εβδομάδες, και οι τρεις ομάδες ανέφεραν ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων : πόνος, ρέψιμο, καούρα και φούσκωμα.

Σύμφωνα με τον Δρ Pongpirul, η κουρκουμίνη φαινόταν να είναι εξίσου αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της λειτουργικής δυσπεψίας με την ομεπραζόλη.

Ελάχιστα άτομα παρουσίασαν παρενέργειες, αν και οι συγγραφείς σημείωσαν ότι απαιτούνταν μακροπρόθεσμες μελέτες για την αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών του συμπληρώματος.

Ο Δρ. Brian Lacy, γαστρεντερολόγος και καθηγητής Ιατρικής στην κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα είπε στους New York Times ότι παρά τα υποσχόμενα αποτελέσματα, θα δίσταζε να συστήσει συμπληρώματα κουρκουμίνης στους ασθενείς του μόνο από την συγκεκριμένη μελέτη.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τα αποτελέσματα θα ήταν πιο πειστικά αν η μελέτη περιελάμβανε μια ομάδα εικονικού φαρμάκου (placebo).

Χωρίς αυτό, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων προήλθαν από τη θεραπεία, από ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου ή από το πέρασμα του χρόνου.

Καθώς, όμως, η λειτουργική δυσπεψία προκαλεί σοβαρές ενοχλήσεις και δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της – η ομεπραζόλη φαίνεται να βοηθά μόνο 1 στους 10 ασθενείς-, o Dr. Lacy τονίζει ότι όσοι προτιμούν φυσικά ή φυτικά προϊόντα «θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με σιγουριά τα παραπάνω δεδομένα για να πουν: «Ας δοκιμάσουμε πρώτα την κουρκουμίνη».

Ωστόσο, η Δρ. Mahtab Jafari, καθηγήτρια Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Irvine), τονίζει πως «οι ασθενείς με επώδυνα γαστρεντερικά συμπτώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κουρκουμίνη, χωρίς να έχει προηγηθεί κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση».

Δεδομένων, όμως, των ανησυχιών της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την καθαρότητα και την ασφάλεια των συμπληρωμάτων κουρκουμά, η ιδανική επιλογή, σύμφωνα με την ίδια, είναι να προμηθευτείτε φρέσκια ρίζα κουρκουμά: «Αγοράστε ρίζες κουρκουμά, τρίψτε τις, προσθέστε τις στο φαγητό σας και απολαύστε το», προτείνει η Δρ. Jafari.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλάζουν όλα στη διάγνωση της παχυσαρκίας: Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι πλέον αξιόπιστός

admin

Πώς ο αμφιβληστροειδής μπορεί να «προβλέψει» το εγκεφαλικό επεισόδιο

admin

Ο πρωινός καφές μπορεί να προστατεύσει την καρδιά καλύτερα από την κατανάλωση σε άλλες ώρες

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies