Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκίνητου είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ενδελεχή έρευνα, ώστε να αποκτήσετε το καλύτερο δυνατό όχημα στην τιμή που έχετε ορίσει. Τι ισχύει, όμως, για τα μεταχειρισμένα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα;
Τα τελευταία χρόνια με την ηλεκτροκίνηση να αποκτά συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, το αγοραστικό κοινό στρέφεται στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών, συνεπώς και στην αγορά των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών. Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο ασφαλές και συμφέρον είναι να αγοράσει κάποιος ηλεκτρικό αυτοκίνητο από «δεύτερο χέρι».
Ο μεγαλύτερος και πιο συχνός προβληματισμός από τους πιθανούς αγοραστές αφορά τις μπαταρίες, τη διάρκεια ζωής τους και το πόσο «καλά» τους έχει φερθεί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.
Παρακάτω θα εξετάσουμε όλα όσα πρέπει να ληφθούν υπόψη, τα βήματα και τις απαραίτητες κινήσεις πριν από την αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Πριν προχωρήσετε σε μία αγορά, είναι σημαντικό αρχικά να αξιολογήσετε προσεκτικά τις ανάγκες σας για να δείτε εάν η φιλοσοφία ενός ηλεκτρικού οχήματος ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Εφόσον το αποφασίσετε, η επιλογή ενός μεταχειρισμένου θέλει προσοχή, αλλά είναι πολύ πιο εύκολη από όσο μπορεί να πιστεύετε και το σημαντικό, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά είναι σχετικά χαμηλές, συνεπώς μπορείτε να βρείτε σε προσιτή τιμή ένα σύγχρονο και σχετικά καινούριο μοντέλο ή σε αρκετά χαμηλή τα παλαιότερης τεχνολογίας ηλεκτρικά μοντέλα.
Το πρώτο βήμα δε διαφέρει από την αναζήτηση ενός θερμικού μοντέλου. Καθορίζετε το ποσό που θέλετε να διαθέσετε και επιλέγετε την κατηγορία και το μοντέλο που σας ενδιαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες σας. Η σημαντική διαφορά έχει να κάνει με την αυτονομία.
Ακόμη και όταν ήταν καινούρια, πολλά από τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα διέθεταν μικρής χωρητικότητας μπαταρία, άρα και περιορισμένο επίπεδο αυτονομίας. Αν πρόκειται για αποκλειστική χρήση στην πόλη και διαθέτετε τρόπο φόρτισης, τότε δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικό, εφόσον τηρεί όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Στη συνέχεια, ελέγχετε για πιθανές ζημιές και εμπλοκή σε συγκρούσεις, όπως θα κάνατε για κάθε συμβατικό αυτοκίνητο μόνοι σας σε μία πρώτη οπτική επαφή και μετά με επιτόπιο έλεγχο από ειδική εταιρεία.
Μπαταρίες
Το πιο σημαντικό βήμα αφορά τη ζωή των μπαταριών. Στην αντίστοιχη αντιπροσωπεία μπορείτε να πραγματοποιήσετε μέτρηση για τη χωρητικότητα της μπαταρίας και να δείτε επίσημα το ποσοστό της. Για παράδειγμα, κάτοχος BMW iX3 με μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 74 kWh ανέφερε στο newsit.gr ότι έπειτα από 48.000 χλμ. η μπαταρία του αυτοκινήτου του ανερχόταν στο 98%. Ωστόσο, υπάρχουν και μπαταρίες που έχουν χάσει το 10% της ενεργειακής τους χωρητικότητας έπειτα από περίπου τρία χρόνια χρήσης. Ο κατάλληλος έλεγχος θα σας λύσει κάθε απορία.
Μάλιστα, η σωστή φόρτιση, π.χ. κάθε τέσσερις μέρες και όχι να φτάνει η φόρτιση στο 100% (συνιστάται να διατηρούμε τη φόρτιση μεταξύ 20-80%), καθώς και να μη χρησιμοποιούμε καθημερινά ταχυφορτιστή είναι οι πιο σημαντικές κινήσεις που βοηθούν στη μακροζωία της μπαταρίας. Ορισμένα ηλεκτρικά μοντέλα, αναφέρουν επακριβώς πόσες φορτίσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε ταχυφορτιστές DC και πόσες σε AC φορτιστές εναλλασσόμενου ρεύματος.
Η εγγύηση της μπαταρίας συνήθως φτάνει τα 8 χρόνια, με μερικές εταιρείες να προσφέρουν και 10 χρόνια εγγύησης. Η ζωή τους, εντούτοις, διαρκεί πολύ περισσότερο από την εγγύηση. Σημειώστε ότι τα μοντέλα με μπαταρίες τεχνολογίας φωσφορικού σιδήρου LFP, που χρησιμοποιεί για παράδειγμα η BYD ή τα short range Tesla Model 3 και Model Y, έχουν πλεονέκτημα, διότι οι μπαταρίες αυτής της τεχνολογίας έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με 4.000-5.000 κύκλους φόρτισης. Στην περίπτωση της τεχνολογίας NMC (νικέλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο) έχουν περίπου 1.500 κύκλους φόρτισης. Σημειώστε ότι σε αρκετές εταιρείες, π.χ. BMW, Volkswagen, κ.ά, οι μπαταρίες είναι χωρισμένες σε modules, οπότε εάν χρειαστεί επισκευάζεται ή αντικαθίσταται το επιμέρους module και όχι ολόκληρη η μπαταρία.
Συντήρηση
Οι μπαταρίες και οι ηλεκτροκινητήρες είναι σε γενικές γραμμές αξιόπιστοι και δε βγάζουν συχνά ζημιές. Όπως, επίσης, και τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, τα οποία έχουν και αυτά εγγύηση. Στα ηλεκτρικά οχήματα, δεν έχετε να ελέγξετε πολλά, ωστόσο, χρειάζεται συντήρηση, όπως στα θερμικά. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο έλεγχος και το σέρβις πραγματοποιείται περίπου κάθε δύο χρόνια. Το σέρβις, για παράδειγμα απαιτεί έλεγχο στο φίλτρο καμπίνας, στα υγρά φρένων, τα τακάκια, στην μπαταρία υψηλής τάσης, ενώ κάποιοι κατασκευαστές ελέγχουν και τα ψυκτικά υγρά του κυκλώματος ψύξης της μπαταρίας. Σημειώστε ότι στην περίπτωση των ηλεκτροκινητήρων δεν υπάρχουν φθορές, γιατί υπάρχουν ελάχιστα και απλά κινούμενα μέρη. Επίσης, η φθορά στα τακάκια των φρένων συνήθως αργεί να έρθει σε σύγκριση με τα θερμικά μοντέλα, διότι τα ηλεκτρικά ελαττώνουν ταχύτητα κυρίως με την ανάκτηση ενέργειας. Μάλιστα, πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλάζουν τακάκια έπειτα από 100.000 χλμ.
Όταν πρόκειται για ηλεκτρικά μοντέλα, χρειάζεται να γίνει λεπτομερής έλεγχος στα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου, αφού τα πάντα είναι digital και ελέγχονται ψηφιακά. Πολύ σημαντικό να ελέγξετε ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες αναβαθμίσεις και το αυτοκίνητο έχει επιτυχή σύνδεση με την εφαρμογή και τον κατασκευαστή, εάν υπάρχει η δυνατότητα.
Επίσης, μην αμελήσετε να παρατηρήσετε καλά τα ελαστικά. Στα ηλεκτρικά, τα ελαστικά φθείρονται συνήθως γρηγορότερα συγκριτικά με τα συμβατικά λόγω μεγαλύτερης ισχύος και άμεσης διαθέσιμης ροπής.
Σε σπάνιες περιπτώσεις παλαιότερα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενδέχεται να μην είναι συμβατά με νέες τεχνολογίες φόρτισης. Βεβαιωθείτε ότι το όχημα που έχετε επιλέξει συνεχίζει να υποστηρίζεται από τον κατασκευαστή σε επίπεδο λογισμικού και ανταλλακτικών. Καλό είναι για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις να εστιάσετε την αναζήτησή σας σε μοντέλα που προορίζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές, αποφεύγοντας τα εισαγωγής από αγορές, όπως η αμερικανική για παράδειγμα.
Όπως και στα θερμικά μεταχειρισμένα, έτσι και στα ηλεκτρικά, πραγματοποιήστε test drive, για να δείτε τον τρόπο οδήγησης, το επίπεδο αυτονομίας και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
Μην αμελήσετε να ρωτήσετε για τη διάρκεια των εγγυήσεων του αυτοκινήτου που έχετε επιλέξει.
Τιμές
Σήμερα, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά είναι πολύ καλές σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς, την τεχνολογία, την άνεση και τις επιδόσεις, επειδή το αγοραστικό κοινό διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά, αλλά και λόγω της κρατικής επιδότησης, που προσφέρει σημαντική έκπτωση. Οι τιμές εξαρτώνται από τη χρονολογία, τη χωρητικότητα της μπαταρίας, την κατάσταση και φυσικά τα χιλιόμετρα που έχει το αυτοκίνητο. Όσο το κοινό μαθαίνει και εκπαιδεύεται σε σχέση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποκτά εμπιστοσύνη και στο μεταχειρισμένο, κάτι που σημαίνει αργότερα μεγαλύτερη ζήτηση και ενδεχομένως αύξηση των τιμών στο μέλλον.
Συμπέρασμα
Η αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης μετακίνησης σε χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και διερεύνηση για να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι. Ο έλεγχος σχετικά με την κατάσταση της μπαταρίας, το ιστορικό του οχήματος και η συμβατότητα με τις σύγχρονες τεχνολογίες φόρτισης είναι καθοριστικοί παράγοντες για μια επιτυχημένη αγορά. Σημειώστε ότι ο έλεγχος ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού μοντέλου πραγματοποείται εύκολα και δύσκολα μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις το αυτοκίνητο μετά την αγορά του.
Πηγή: www.newsit.gr