Κόσμος

Τραμπ: «Απίθανο να πάρει η Ουκρανία πίσω τα εδάφη της» – Συνάντηση με Πούτιν στη Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλυψε που θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, «πιθανότατα» στη Σαουδική Αραβία, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών στην οποία φέρονται να συμφώνησαν να ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε ότι το τετ-α-τετ με τον Πούτιν θα γίνει «πιθανότατα» στη Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι είναι απίθανο η Ουκρανία να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως υπάρχουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Ντόναλντ μου…», «Βλαντιμίρ μου…»

«Θα έρθει εδώ, θα πάω εκεί, και θα ιδωθούμε πιθανόν στη Σαουδική Αραβία την πρώτη φορά», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία της συνάντησης με τον Πούτιν, υποστηρίζοντας επίσης πως θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στο «όχι και πολύ μακρινό μέλλον».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ –την οποία ζητεί το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα– δεν θα ήταν «ρεαλιστική».

Είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν εκλογές» στην Ουκρανία.

Αν δεν είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, τον Φεβρουάριο του 2022, που εμποδίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία θα διεξάγονταν τον Μάρτιο του 2024.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανήγγειλε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, κάνοντας λόγο για «πολύ παραγωγική» συζήτηση με τον ρώσο ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι επιθυμεί την εξεύρεση «μακροπρόθεσμης λύσης» στη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω «ειρηνευτικών συνομιλιών», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα.

Ακολούθως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι έρχεται δεύτερος…

Το γεγονός ότι ο Τραμπ επικοινώνησε πρώτα με τον Πούτιν και μετά με τον Ζελένσκι, όπως και ο τόνος του, είναι ενδείξεις ρήξης με την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επί προεδρίας Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον ήταν ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και συντονιστής της αντίδρασης της Δύσης στη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022. Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε επανειλημμένως την «επίθεση» της Ρωσίας, λέξη που απουσιάζει από τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Ρεπουμπλικάνος διάδοχός του στον Λευκό Οίκο.

«Η συζήτηση πήγε πολύ καλά. (Ο Ζελένσκι), όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει ειρήνη», έγραψε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι ο ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στο Μόναχο της Γερμανίας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι συζήτησε «εκτενώς» με τον ομόλογό του Τραμπ για «τις πιθανότητες επίτευξης ειρήνης».

«Ψάχνονται» οι Ευρωπαίοι

Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε ήδη αναφερθεί στα σχέδια της Ουάσινγκτον.

Ο Πιτ Χέγκσεθ έκρινε πως δεν είναι ρεαλιστική η προοπτική επιστροφής στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014, δηλαδή την χερσόνησο της Κριμαίας να ανήκει στην ουκρανική επικράτεια. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεισφέρουν μελλοντικά το μεγαλύτερο μερίδιο της βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη ανάπτυξη ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης δεν θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας τόνισαν για ακόμη μια φορά ότι καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν πρέπει να ληφθεί «χωρίς το Κίεβο» και χωρίς συμμετοχή των Ευρωπαίων.

«Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ κάνει δώρα στον Πούτιν –ουκρανικά εδάφη και ”όχι” στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ– προτού ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;», διερωτήθηκε έκπληκτος μέσω Χ (του πρώην Twitter) ο Μάικλ ΜακΦολ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία (2012-2014).

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Ρωσία για να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 που διεξήχθη το 2013 στην Αγία Πετρούπολη.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν έγινε το 2018 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους έγινε την επομένη της αποφυλάκισης του Αμερικανού Μαρκ Φόγκελ, καταδικασθέντα στη Ρωσία για κατοχή ναρκωτικών. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να απελευθερώσουν τον Ρώσο Αλεξάντερ Βίνικ, που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Χθες Τετάρτη, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης πως αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις κρατούμενοι στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού.

 

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αίγυπτος: «Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για να σωθεί η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς»

admin

Washington Post: Το Ισραήλ πιθανό να εξαπολύσει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

admin

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να ενημερώνουν τον ΠΟΥ για την γρίπη των πτηνών στη χώρα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies