Κάνoντας scroll στο Instagram πιθανότατα θα δεις βίντεο με ανθρώπους να βυθίζονται σε μπανιέρες γεμάτες με πάγο και παγωμένο νερό, να κάνουν κρύα ντους ή να απολαμβάνουν τις βουτιές τους σε παγωμένες λίμνες.
Παρόλο που μπορεί να μπεις στον πειρασμό να θεωρήσεις αυτές τις πρακτικές απλώς άλλη μία τάση των social media, η κρυοθεραπεία είναι στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα και αξίζει να το εντάξεις στη ζωή σου.
@apexclass Cold water Benefits ❄️🥶
♬ original sound – Apex Class
Πώς λειτουργεί η κρυοθεραπεία;
Η έκθεση του σώματος σε κρύο νερό προκαλεί αγγειοσυστολή, κατευθύνοντας το αίμα προς τα όργανα.
Όταν αυξάνεται η ροή αίματος προς τα όργανα, μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Μόλις βγεις από το κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται (αγγειοδιαστολή).
Αυτό επιτρέπει στο πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία αίμα να επιστρέψει στους ιστούς, βοηθώντας στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών, όπως το γαλακτικό οξύ.
Η τακτική κρυοθεραπεία έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία βελτιώνοντας την κυκλοφορία και μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα στο σπίτι, σε φυσικά νερά ή σε spa.


4 ενδιαφέροντα είδη κρυoθεραπείας
- Mπάνιο σε κρύο νερό: Πλήρης ή μερική βύθιση σε κρύο νερό με πάγο. Η διάρκεια ποικίλει, αλλά αν πρόκειται για θερμοκρασίες 10-15°C (50-59°F), μη ξεπερνάς τα 15 λεπτά.
- Εναλλασσόμενη θεραπεία: Εναλλαγή ανάμεσα σε ζεστό και κρύο νερό (π.χ. 10 λεπτά σε 38-40°C και 1 λεπτό σε 8-10°C). Οι εναλλαγές αυτές μπορούν να διαρκέσουν συνολικά έως 30 λεπτά). Ιδανική μέθοδος για αθλητική αποκατάσταση.
- Κρύο ντους: Ήπια εισαγωγή στην κρυοθεραπεία, αν και τα οφέλη είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με το μπάνιο.
- Μέθοδος Wim Hof: Συνδυάζει έκθεση στο κρύο, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό. Η συγκεκριμένη πρακτική βελτιώνει την ενέργεια, την ποιότητα ύπνου και την αντοχή στο στρες.
Κεντρική φωτογραφία: @istock.
Πηγή: www.tlife.gr