Πολιτική

Η Βουλή τιμά τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου – Φωταγώγηση με το «G» για τη γενοκτονία των Ποντίων

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε με τη φωταγώγηση του κτιρίου της τη μνήμη του μαρτυρικού Ποντιακού Ελληνισμού που έπεσε θύμα γενοκτονίας.

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, από το 1994 ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, του Ποντιακού Ελληνισμού που έγινε στόχος εθνικής εκκαθάρισης.

Γι’ αυτό το ελληνικό Κοινοβούλιο τίμησε και τη Δευτέρα (19.05.2025) την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τη φωταγώγηση της πρόσοψης του Μεγάρου του.

Στο κτίριο της Βουλής προβλήθηκε το λογότυπο με το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης Genocide, το γράμμα G, ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Ως έμπνευση για τη δημιουργία του λογοτύπου αποτέλεσε η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται η πορεία 5.000 ορφανών κοντά στο Χαρπούτ το 1922.

Η Βουλή τιμά τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού ΕλληνισμούΗ Βουλή τιμά τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Το ημικύκλιο του γράμματος G μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες συναποτελούν μία πορεία. Σε αυτήν συμβολίζονται οι «πορείες θανάτου» των εκτοπισμένων Ελλήνων του Πόντου, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και συνυποδηλώνονται όλα τα δεινά, τα οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Στην απόληξη της πορείας προβάλλει μέσα από τις ανθρώπινες φιγούρες ένα φυτό. Πρόκειται για ένα δεματάκι Αμάραντου. Ο Αμάραντος έχει την ιδιότητα, αφού κοπεί, να διατηρεί για πολλά χρόνια το έντονο κίτρινο χρώμα και το σχήμα των ανθών του.

Η ανθεκτικότητα του φυτού ταυτίζεται με τη δυναμική του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος, παρότι υπέστη γενοκτονία από τους Τούρκους και αποκόπηκε από την πατρώα γη, κατόρθωσε να επιβιώσει, διατηρώντας την ιστορική του μνήμη και τον πολιτισμό του. Υποδηλώνεται επίσης, η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πως ο Ποντιακός Ελληνισμός θα συνεχίσει να μεγαλουργεί.

Καμία λήθη και καμία σιωπή δεν μπορεί να καλύψει τη δολοφονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου κατά τα έτη 1916-1923. Και όπως επισημαίνει με έμφαση η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, «Αν ξεχάσουμε θα χαθούμε».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΚΚΕ: Ζητά προανακριτική για Καραμανλή και Σπίρτζη και διερεύνηση ευθυνών Μητσοτάκη

admin

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου και στην ανάγκη για μελετημένη διπλωματία

admin

ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ για προανακριτική για τα Τέμπη: Το κόμμα του κυρίου Ανδρουλάκη ζήλεψε τον ΣΥΡΙΖΑ και το δόγμα Πολάκη

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies