Ευ Ζην

«Απλώς έδωσα στα μικρά παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν»: Η ιστορία της πρωτοπόρου δασκάλας Μαρία Μοντεσσόρι | in.gr

Ήταν 6 Ιανουαρίου του 1907 όταν η 36χρονη παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι άνοιξε το πρώτο της σχολείο: το Casa dei Bambini, ή «Σπίτι των Παιδιών», ένα νηπιαγωγείο που θα έφερνε επανάσταση στην εκπαίδευση.

«Είχα ένα παράξενο συναίσθημα που με έκανε να ανακοινώσω με έμφαση ότι εδώ ήταν τα εγκαίνια ενός εγχειρήματος για το οποίο θα μιλούσε μια μέρα ολόκληρος ο κόσμος», θυμήθηκε αργότερα η Μοντεσσόρι.

Σήμερα, η κληρονομιά της Ιταλίδας που βρίσκεται πίσω από τα σχολεία Μοντεσσόρι ζωντανεύει στα νηπιαγωγεία σε όλο τον κόσμο. Αλλά εκείνη την εποχή, η θεωρία ότι η ενασχόληση των παιδιών με ποικίλες διαδραστικές δραστηριότητες θα τα βοηθούσε -μεταξύ άλλων-στην απομνημόνευση ήταν επαναστατική.

«Ξέρω ότι θα γίνω γιατρός»

Αν και οι καινοτομίες της ενέπνευσαν ένα κίνημα στη μάθηση των μικρών παιδιών, η Μαρία Μοντεσσόρι αντιμετώπισε το έργο της πιο απλοϊκά. «Δεν εφηύρα μια μέθοδο εκπαίδευσης», έγραψε το 1914. «Απλώς έδωσα σε μερικά μικρά παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν».

Η Μοντεσσόρι ήταν παθιασμένη με την εκπαίδευση από νεαρή ηλικία. Γεννημένη το 1870 στην πόλη Chiaravalle της Ιταλίας και μεγαλωμένη στη Ρώμη, ακολούθησε μια πορεία που αψήφησε τις προσδοκίες της εποχής για τις γυναίκες. Η Μοντεσσόρι σπούδασε μηχανική και στη συνέχεια έκανε αίτηση για την ιατρική σχολή στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, λέγοντας σε έναν καθηγητή κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της: «Ξέρω ότι θα γίνω γιατρός». Η σχολή την απέρριψε, οπότε η Μοντεσσόρι γράφτηκε στο γενικό πανεπιστήμιο- σπούδασε φυσική, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες- και έκανε εκ νέου αίτηση για την ιατρική σχολή.

Λίγο αργότερα έγινε δεκτή, και αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου και τον Ιούλιο του 1896 έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες γιατρούς της Ιταλίας.

Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Η Μοντεσσόρι ξεχώριζε όχι μόνο λόγω του φύλου της, αλλά και λόγω της αποφασιστικότητας της να κατακτήσει το αντικείμενο. Κέρδισε μια σειρά από υποτροφίες στην ιατρική σχολή, οι οποίες, μαζί με τα χρήματα που κέρδισε από τα ιδιωτικά μαθήματα, της επέτρεψαν να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης της.

Η ιδέα της ειδικής αγωγής

Το ιατρικό έργο της Μαρία Μοντεσσόρι την οδήγησε στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Στο πλαίσιο της εργασίας της, επισκεπτόταν άσυλα για παιδιά με ψυχικές διαταραχές, αναζητώντας ασθενείς που ήταν κατάλληλοι για θεραπεία στην κλινική. Εκεί το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη του παιδιού εντάθηκε. Διάβασε εκτενώς για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των γραπτών του Ζαν Ιτάρ, ενός Γάλλου γιατρού του 19ου αιώνα που εργαζόταν με κωφά παιδιά και το «άγριο αγόρι του Aveyron», έναν έφηβο που ως γνωστόν μεγάλωσε μόνος του στο δάσος.

Το 1898, η Μοντεσσόρι μίλησε στο Εθνικό Ιατρικό Συνέδριο της Ιταλίας στο Τορίνο, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι η έλλειψη επαρκών διατάξεων και φροντίδας για τα παιδιά με νοητικές και ψυχικές διαταραχές προκαλούσε την κοινωνικά μη αποδεκτή συμπεριφορά τους. Εξακολούθησε να υποστηρίζει την άποψή της στο Εθνικό Παιδαγωγικό Συνέδριο του 1899, όπου πρότεινε ειδική εκπαίδευση για τους δασκάλους που εργάζονταν με παιδιά με ειδικές ανάγκες – στοιχείο της ιδέας της ότι η καλύτερη εκπαίδευση θα οδηγούσε στην κοινωνική πρόοδο.

Το ενδιαφέρον της Μοντεσσόρι για την εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία ενισχύθηκε τα επόμενα χρόνια. Ανέπτυξε το δικό της διδακτικό υλικό και το 1907 άνοιξε το πρώτο της σχολείο.

«Αυτοεκπαίδευση»

Η μέθοδός της βασίζονταν στην αλληλεπίδραση. Αν και η Μοντεσσόρι σύστησε στους μαθητές της πολλές δραστηριότητες, διατήρησε μόνο εκείνες που ενδιέφεραν τα παιδιά. Συνειδητοποίησε ότι οι διάφορες ασχολίες μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν κοινωνικά και θεωρούσε ότι, περιτριγυρισμένα από τέτοιες δραστηριότητες, οι μαθητές θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους. Η προσέγγιση της Μοντεσσόρι που αυτοαποκαλείται «αυτοεκπαίδευση» έκανε σύντομα τα 5χρονα παιδιά στο Casa dei Bambini να διαβάζουν και να γράφουν.

Τα νέα για την επιτυχία της Μοντεσσόρι διαδόθηκαν γρήγορα και μέχρι το 1908 το όνομά της ήταν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το φθινόπωρο του 1908, πέντε Case dei Bambini λειτουργούσαν στην Ιταλία. Η μέθοδός της σύντομα ξεπέρασε τα σύνορα, καθώς νηπιαγωγεία στην ιταλόφωνη Ελβετία υιοθέτησαν τις μεθόδους της.

Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Το καλοκαίρι του 1909 η Μαρία Μοντεσσόρι πραγματοποίησε το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προσέγγισή της σε περίπου εκατό μαθητές. Οι σημειώσεις της από αυτή την περίοδο έγιναν το πρώτο της βιβλίο, που εκδόθηκε την ίδια χρονιά στην Ιταλία, το οποίο εμφανίστηκε σε μετάφραση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1912 ως «Η Μέθοδος Μοντεσσόρι», φτάνοντας στη δεύτερη θέση της λίστας των αμερικανικών μπεστ σέλερ.

Τα «αφυπνισμένα» παιδιά

Στις 20 Δεκεμβρίου του 1912 η μητέρα της Μοντεσσόρι πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Η Μαρία ήταν βαθιά επηρεασμένη από αυτό το θλιβερό γεγονός, και το έτος που ακολούθησε το θάνατο της μητέρας της έφερε τον 14χρονο γιο της, Μάριο, στη Ρώμη για να ζήσει μαζί της.

Ακολούθησε μια περίοδος σπουδαίας εξάπλωσης της προσέγγισης της Μοντεσσόρι. Εταιρείες Μοντεσσόρι, εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολεία ξεπήδησαν σε όλο τον κόσμο και από τότε η ζωή της Μοντεσσόρι έμελλε να αφιερωθεί στη διάδοση της εκπαιδευτικής προσέγγισης που είχε αναπτύξει πραγματοποιώντας μαθήματα και δίνοντας διαλέξεις σε πολλές χώρες. Πριν και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ταξίδεψε τρεις φορές στην Αμερική, όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτότυπη προσέγγισή της στην εκπαίδευση.

Πριν από το θάνατό της το 1952, η Μοντεσσόρι προτάθηκε αρκετές φορές για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αν και δεν το κέρδισε ποτέ. Έζησε για να δει τις εκπαιδευτικές της θεωρίες να εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότερα «αφυπνισμένα» παιδιά -όπως αποκαλούσε τους μαθητές που διεγείρονται από δραστηριότητες- μάθαιναν με επιτυχία τα γράμματά τους.

*Mε πληροφορίες από: smithsonianmag / montessori-ami.org

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

New York Times: O καρκίνος της Κέιτ Μίντλετον είναι σε ύφεση. Αυτό δε σημαίνει ότι θεραπεύτηκε | in.gr

admin

Τα 10 καλύτερα μπαρ στη Βουδαπέστη

admin

Συνταγή: Παραδοσιακή ισπανική ομελέτα | in.gr

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies