Σε πολλά ερωτήματα της επικαιρότητας όπως η εκτίμηση ψήφου αλλά και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικά ζητήματα, κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της «Palmos Analysis».
Η δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για τη θέση εκκίνησης των κομμάτων μπαίνοντας στο 2025, για τα πράγματα στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, όχι μόνο συνεχίζουν να διαθέτουν απόλυτη κυριαρχία στις προτιμήσεις των πολιτών, αλλά δείχνουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία σε σχέση με το αποτέλεσμα των περσινών Ευρωεκλογών.
Αν και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης και οι επόμενες εθνικές κάλπες αναμένεται να στηθούν την άνοιξη του 2027, δηλαδή δεν υπάρχει ούτε διακύβευμα ούτε διλήμματα ούτε πόλωση, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,3% στην εκτίμηση ψήφου, ένα ποσοστό που αφήνει ανοικτή τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας για τρίτη σερί φορά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 31% θετικές γνώμες.
Δεύτερη θέση
Το ΠΑΣΟΚ, αν και φαίνεται να κλειδώνει τη δεύτερη θέση, με 16,3%, δείχνει πως βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ύστερα από την άνοδο των τελευταίων μηνών και πάντως χάνει με σχεδόν «νταμπλ σκορ» από τη ΝΔ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 21% θετικές γνώμες και βρίσκεται στην τρίτη θέση, κάτω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στη συνέχεια διαφαίνεται μια μάχη για την τρίτη θέση, με το ΚΚΕ στο 9%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 8,6% και την Ελληνική Λύση στο 8,1%, που δείχνει να έχει φρενάρει μετά από μήνες ανόδου.
Αντιθέτως, η Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζει την ανοδική πορεία και φτάνει στο 4,9% και από κοντά ακολουθεί η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 4,7%. Το «Κίνημα Δημοκρατίας» του Στέφανου Κασσελάκη πιάνει 3,7%, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυροποιείται και ανεβαίνει στο 3,5%, ενώ η Νίκη περνάει οριακά τον πήχη του 3%.
Από εκεί και κάτω υπάρχουν οι Σπαρτιάτες με 2,3% και η Νέα Αριστερά, που με 1,9% μοιάζει σαν έχει μπροστά της έναν μονόδρομο για επιστροφή στην Κουμουνδούρου.
Υπάρχουν, όμως, πολλά και ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία για την κυβέρνηση.
Παρουσιάζει συσπείρωση στο 63% και σχεδόν ισόποσες διαρροές προς τα δεξιά και τα αριστερά. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών κυριαρχεί με 40%, αλλά το πρόβλημα παρουσιάζεται στους νέους 17-37 ετών, με μόλις 14%, και στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, όπου βρίσκεται στο 21%, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η Φωνή Λογικής με 13%. Θετικό για τη Ν.Δ. πως παραμένει κυρίαρχη στο Κέντρο, με 27% έναντι 22% του ΠΑΣΟΚ.
«Ναι» για ιδιωτικά ΑΕΙ, «όχι» για μονιμότητα στο Δημόσιο
Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο», όσον αφορά στο τι πιστεύουν οι πολίτες για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικά ζητήματα, οι απαντήσεις συνοπτικά είναι «Ναι» για ιδιωτικά ΑΕΙ, «όχι» για μονιμότητα στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στο ερώτημα για την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ και μόλις το 35% κατά. «Ναι» λέει το 71% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων δηλώνει υπέρ αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει βάλει στο τραπέζι τη συγκεκριμένη πρόταση, που άλλωστε πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Από την άλλη, όμως, μπορεί κανείς να φανταστεί ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων, αν άνοιγε αυτή η συζήτηση, παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι τους αντιμετωπίζουν θετικά τη μεταρρύθμιση.
Την ίδια ώρα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το 52% λέει «ναι» και το 41% λέει «όχι». Εδώ ο διαχωρισμός, όμως, είναι ξεκάθαρος. Υπέρ δηλώνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για τον «Ελεύθερο Τύπο», το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 53% εκείνων του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στον Νίκο Ανδρουλάκη, αν επιμείνει να κρατήσει τη στάση που επέλεξε στη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ.
Αναμενόμενη η στάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με το 73% να δηλώνουν αντίθετοι, όπως και των μικρών κομμάτων της Αριστεράς με 68%.
Όσον αφορά στη διαχείριση του προβλήματος του εθισμού των εφήβων από το Διαδίκτυο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το 46% είναι υπέρ της απαγόρευσης και το 42% υπέρ του περιορισμού της χρήσης, για τους ανήλικους κάτω των 15 ετών. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις, επιλέγει την οδό του περιορισμού σε συνεννόηση πάντοτε με τις οικογένειες των εφήβων.
Τέλος, το 51% των πολιτών θεωρεί πως μια ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα αποτελέσει ένα κορυφαίο γεγονός στην Ιστορία της Ελλάδας, ενώ το 40% ένα σημαντικό γεγονός, αλλά όχι από τα κορυφαία.
Ακόμα και σε αυτό το ερώτημα υπάρχει έντονη κομματική χροιά, καθώς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για τον «Ελεύθερο Τύπο» οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων της Αριστεράς αρνούνται να χαρακτηρίσουν την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών ως ένα ιστορικό γεγονός.
Πηγή: www.newsit.gr