Οικονομία

Επίδομα ανεργία: Όλα τα SOS για το πιλοτικό πρόγραμμα – Τα τρία σκέλη του και το ανώτατο πλαφόνΔΔΔ

Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς διαμόρφωσης του επιδόματος ανεργίας φέρνει το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Το επίδομα ανεργία «σπάει» σε τρία μέρη και συγκεκριμένα, στο «σταθερό», το «μεταβλητο» και το «προσαξημένο». Το «σταθερό» αφορά όλους τους δικαιούχους, δηλαδή εκείνους που έχουν τουλάχιστον 7 μήνες απασχόλησης στο τελευταίο 14μηνο. Το «μεταβλητό» αφορά όσους έχουν πάνω από 4 έτη ασφάλισης και όχι πάνω από 20 έτη.

Το «προσαυξημένο» αφορά σε όσους έχουν έμμεσα ασφαλισμένα μέλη και τις μονογενεϊκές οικογένειεας.

Ποιοι ειναι οι δικαιούχοι της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας

Η πιλοτική επιδότηση ανεργίας θα εφαρμοσθεί για 16 μήνες σε 15.000 περίπου δικαιούχους, ενώ η σχετική δράση ξεκινά με την επιλογή δικαιούχων εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Δικαιούχοι της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.Υ.Π.Α. αναζητούντες εργασία και συγκεκριμένα άτομα ικανά και διαθέσιμα για εργασία, δηλαδή ήτοι μετά από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης αναζητούν ενεργά εργασία, αποδέχονται να απασχοληθούν σε εργασία που τους προσφέρεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. στον ευρύτερο επαγγελματικό τους κλάδο, ή δέχονται να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και γενικά επωφελούνται από κάθε περίπτωση δυνατότητας για απασχόληση.

Δεν είναι δικαιούχοι της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας

Δεν είναι δικαιούχοι της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας:

  • Όποιοι απασχολούνται ή ασκούν οποιοδήποτε ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα ή είναι επιχειρηματίες ή η κύρια απασχόλησή τους είναι οι γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες, εκτός από τους υπαγομένους στην ασφάλιση του τέως Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.), οι σύζυγοι ή τα παιδιά που απασχολούνται σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση του ή της συζύγου, του πατέρα ή της μητέρας, οι μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών, οι πρακτικά ασκούμενοι χωρίς σχέση εξαρτημένης εργασίας, όποιοι συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε συνταξιοδοτικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, με εξαίρεση όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, όποιοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, και όποιοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας ή υποβάλλονται σε μέτρα ασφαλείας ή σε ποινικό σωφρονισμό με αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, μέσα σε σωφρονιστικά ή αναμορφωτικά ή θεραπευτικά καταστήματα, καθώς και οι απασχολούμενοι στα προγράμματα προεργασίας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας περί προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε συνεργασία με εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
  • Όσοι έχουν υπαχθεί στα τελευταία 4 έτη πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης σε επιδότηση ανεργίας.
  • Οι δικαιούχοι της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας δεν μπορούν να λαμβάνουν παράλληλα τακτική επιδότηση ανεργίας, το επίδομα μακροχρονίως ανέργου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη παροχή, επίδομα, βοήθημα ή διευκόλυνση που χορηγείται σύμφωνα με τη νομοθεσία σε ανέργους, πλην κοινωνικών παροχών.

Διαδικασία επιλογής δικαιούχων

Οι δικαιούχοι για τη συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα επιλέγονται από τους αιτούντες τακτικής επιδότησης ανεργίας, με τη μεθοδολογία της «Τυχαιοποιημένης Ελεγχόμενης Δοκιμής (ΤΕΔ)».

Στους αιτούντες τακτικής επιδότησης ανεργίας παρέχεται κατά την υποβολή των αιτήσεών τους ενημέρωση για την πιθανότητα ένταξής τους στην πιλοτική επιδότηση ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση οι επιλεγόμενοι από την ΤΕΔ θα πρέπει να εξασφαλίζουν από την ένταξη στην πιλοτική επιδότηση ανεργίας προστασία τουλάχιστον ιδίου βαθμού με την προβλεπόμενη από το Εθνικό Σύστημα Προστασίας από την Ανεργία του ν. 1545/1985 (Α’ 91), του βαθμού προστασίας κρινομένου από το συνολικό δικαιούμενο ποσό καθ’ όλη τη δυνητική διάρκεια της εγκριθείσας επιδότησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτησή τους ανακατευθύνεται στις εξεταζόμενες για την τακτική επιδότηση ανεργίας αιτήσεις.

Η πιλοτική επιδότηση ανεργίας δομείται από τρία οικονομικά μέρη:

1. Το «σταθερό», το οποίο χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους που υπάγονται στην παροχή

Προϋπόθεση για την ένταξη στην πιλοτική επιδότηση ανεργίας και τη χορήγηση του σταθερού μέρους αυτής αποτελεί η πραγματοποίηση τουλάχιστον 175 ημερών ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. κατά τους 14 μήνες που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης.

Οι ημέρες ασφάλισης των 2 μηνών πριν από τη λήξη ή λύση της εργασιακής σχέσης δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των ημερών.

Ημέρες ασφάλισης που έχουν ληφθεί υπόψη για την ένταξη στην επιδότηση σύμφωνα με το παρόν δεν λαμβάνονται εκ νέου υπόψη σε επόμενη επιδότηση.

Το ύψος της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας κατά το σταθερό μέρος αυτής εξαρτάται από τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών των δικαιούχων κατά τη διάρκεια του κρίσιμου χρονικού διαστήματος και βαίνει μειούμενο ανά τρίμηνο επιδότησης κατά το πρώτο 12μηνο αυτής και ανά εξάμηνο (6μηνο) επιδότησης κατά το δεύτερο 12μηνο.

Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται ως εξής:

Για δικαιούχους με μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών ίσο ή μεγαλύτερο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, το ημερήσιο επίδομα ισούται με το:

– 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου (ΝΚΗ), κατά το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης

– 60% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης,

– 50% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το τρίτο τρίμηνο της επιδότησης,

– 40% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το τέταρτο τρίμηνο της επιδότησης,

– 30% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το πρώτο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης,

-20% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, κατά το δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης,

Για δικαιούχους με μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών χαμηλότερο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, το ημερήσιο επίδομα ισούται με το:

-70% του ημερομισθίου που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών, κατά το πρώτο τρίμηνο της επιδότησης,

– 60% του ημερομισθίου που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών, κατά το δεύτερο τρίμηνο της επιδότησης,

-50% του ημερομισθίου που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών, κατά το τρίτο τρίμηνο της επιδότησης,

– 40% του ημερομισθίου που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών, κατά το τέταρτο τρίμηνο της επιδότησης,

-30% του ημερομισθίου που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών, κατά το πρώτο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης,

– 20% του ημερομισθίου που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών, κατά το δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου δωδεκαμήνου της επιδότησης

2. Το «μεταβλητό», το οποίο χορηγείται στους υπαχθέντες

Για τη χορήγηση του μεταβλητού μέρους της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας απαιτείται οι δικαιούχοι:

α) Να έχουν ενταχθεί στην επιδότηση,

β) να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. κατά τους 50 μήνες (σ.σ. 4 έτη) που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης,

γ) να έχουν κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, αποδοχές ίσες ή ανώτερες κατά μέσο όρο από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

Ως αποδοχές για τους σκοπούς της παρούσας λογίζονται οι ακαθάριστες αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Το μεταβλητό μέρος της επιδότησης χορηγείται κατά το διάστημα που χορηγείται και το σταθερό μέρος και έως 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο.

Το ύψος της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας κατά τη διάρκεια του μεταβλητού μέρους αυτής εξαρτάται από τον αριθμό των ετών του ασφαλιστικού βίου των δικαιούχων που καταμετρώνται από το 4ο και έως το 20ο προ της λύσης ή λήξης της εργασιακής σχέσης έτος και τον μέσο όρο των αποδοχών τους, κατά τα έτη αυτά, βαίνει δε μειούμενο ανά τρίμηνο επιδότησης. Ως έτος απασχόλησης νοούνται οι 300 ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α.

Ο υπολογισμός του ημερήσιου επιδόματος προκύπτει από το γινόμενο του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου επί τα ποσοστά που αντιστοιχούν στα εκάστοτε έτη απασχόλησης ανά τρίμηνο επιδότησης, προσαυξανόμενο κατά τα ποσοστά που αντιστοιχούν κατά περίπτωση στις κλίμακες του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του συνολικού ασφαλιστικού βίου.

Το «πρόσθετο», το οποίο ενσωματώνει οικονομικές ενισχύσεις λόγω εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και προσαυξήσεις λόγω προστατευομένων μελών και μονογονεϊκότητα.

H πιλοτική επιδότηση ανεργίας προσαυξάνεται με τη χορήγηση του πρόσθετου μέρους, το οποίο απαρτίζεται:

α) Από προσαυξήσεις εμμέσων ασφαλισμένων μελών ως εξής:

  • 40  ευρώ για ένα μέλος
  • 20 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος.

β) Από προσαύξηση ύψους 40,00 € για την ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας

γ) Από τις οικονομικές ενισχύσεις λόγω εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα που ισούνται με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας σταθερού μέρους, για κάθε πλήρη μήνα επιδότησης. Οι προσαυξήσεις για τα έμμεσα ασφαλισμένη μέλη και τις μονογονεϊκές δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν μηνιαίως αθροιστικά τα 100 ευρώ.

Οι προσαυξήσεις για τα έμμεσα μέλη και τις μονογονεϊκές οικογένειες καταβάλλονται μηνιαίως, η δε προσαύξηση για τις γιορτές καταβάλλεται κατά τις περιόδους εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Πλαφόν στο ύψος του επιδόματος ανεργίας

Το άθροισμα του σταθερού, του μεταβλητού και του πρόσθετου μέρους της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει μηνιαίως το διπλάσιο του μηνιαίου επιδόματος που αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο του σταθερού μέρους αυτής.

Ημερομηνία έναρξης της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας είναι η επομένη ημέρα του εξαήμερου χρόνου αναμονής.

Η επιδότηση δύναται να χορηγηθεί για διάστημα έως 24 μήνες βάσει των ημερών ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα που καταλαμβάνει τους τελευταίους εβδομήντα 74 μήνες πριν από τη λήξη ή λύση της εργασιακής σχέσης, μη λαμβανομένων υπόψη των δύο τελευταίων μηνών και μη συνυπολογιζομένων ημερών που ελήφθησαν υπόψη για προγενέστερη τακτική επιδότηση ανεργίας, ως εξής:

Για κάθε 2 πλήρεις μήνες απασχόλησης, καταβάλλεται 1 μήνας επιδότησης και έως 12 μήνες επιδότησης,

Πέραν των 12 μηνών επιδότησης, καταβάλλεται 1 μήνας επιδότησης για κάθε 3 πλήρεις μήνες απασχόλησης. Ένας (1) μήνας επιδότησης ισούται με 25 ημερήσια επιδόματα.

Η μέγιστη διάρκεια χορήγησης του σταθερού μέρους της επιδότησης είναι 24 μήνες.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΗΠΑ: Πιο σκληρές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο προτείνει ο επερχόμενος Υπουργός Οικονομικών

admin

Huawei και Faria Renewables συνεργάζονται για την δημιουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας στην Ελλάδα

admin

ΙΟΒΕ: Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies