Ευ Ζην

Φλωρεντία – Μυστική διάβαση του 16ου αιώνα ανοίγει για το κοινό πάνω από τον ποταμό Άρνο | in.gr

Στο πέρασμα της ιστορίας, δούκες, δικτάτορες και η επιφανής ελίτ της Ευρώπης πέρασαν από τον διάδρομο Vasari, ένα στενό, υπερυψωμένο πέρασμα μήκους 750 μέτρων που διασχίζει τον ποταμό Άρνο στη Φλωρεντία.

Τώρα οι επισκέπτες της πρωτεύουσας της Τοσκάνης μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματά τους, όταν το πρόσφατα ανακαινισμένο τοπόσημο, το οποίο συνδέει τις γκαλερί Ουφίτσι με το παλάτι Πίτι και τους κήπους Μπομπόλι, ανοίγει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Ο διάδρομος, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της αναγεννησιακής εποχής Giorgio Vasari, ανατέθηκε το 1565 από τον Cosimo I de’ Medici, τον δεύτερο δούκα της Φλωρεντίας, και ολοκληρώθηκε σε μόλις πέντε μήνες.

Για αιώνες, το τοπόσημο ήταν προσιτό μόνο σε όσους είχαν εξουσία. Το 1938 ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ξενάγησε τον προσκεκλημένο του Αδόλφο Χίτλερ

73 μικρά παράθυρα

Χτίστηκε για να γιορτάσει τον γάμο του γιου του Κόσιμο, Φραντσέσκο Α’, με την Τζοβάνα ντ’ Αυστρίας, αλλά και για να διευκολύνει τις μετακινήσεις μεταξύ του σπιτιού του στο παλάτι Πίτι και του Ουφίτσι, που εκείνη την εποχή ήταν η έδρα της κυβέρνησης της πόλης, ενώ παράλληλα τον προστάτευε από το πλήθος στην Πόντε Βέκιο καθώς και από πιθανούς δολοφόνους.

Οι εύποροι επισκέπτες του Cosimo μπορούσαν να θαυμάζουν τα θαύματα της Φλωρεντίας μέσα από τα 73 μικρά παράθυρα που πλαισίωναν τη διαδρομή, τα οποία παρείχαν επίσης στον δούκα έναν τρόπο να παρακολουθεί κρυφά την πόλη.

Για αιώνες, το τοπόσημο ήταν προσιτό μόνο σε όσους είχαν εξουσία. Το 1938 ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ξενάγησε τον προσκεκλημένο του Αδόλφο Χίτλερ.

Με εισιτήριο

Τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ανοιχτό μόνο σε ομάδες μελέτης και, για λίγα χρόνια μέχρι το κλείσιμό του για εσωτερικές εργασίες αποκατάστασης το 2016, σε σπάνιες ιδιωτικές ξεναγήσεις.

Αλλά στο μονοπάτι μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε πληρώνοντας επιπλέον 18 ευρώ επιπλέον του τέλους των 25 ευρώ για την είσοδο στα εκτεταμένα μουσεία που αποτελούν τις Γκαλερί Ουφίτσι.

Κατά μήκος της διαδρομής, οι επισκέπτες θα διασχίσουν το πολύχρωμο Ponte Vecchio και θα περπατήσουν δίπλα από αυτό που ήταν ένα είδος μπαλκονιού που επέτρεπε στους Μεδίκους, μια πολιτική και τραπεζική δυναστεία, να παρακολουθούν τη λειτουργία στην εκκλησία Santa Felicita από κάτω χωρίς να χρειάζεται να ανακατεύονται με το εκκλησίασμα.

Η ιδέα δεν είναι μόνο να ανοίξει ο διάδρομος, που από μόνος του έχει σημασία, αλλά και να δείξουμε στο κοινό τη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων ψυχών αυτού του μνημειακού συγκροτήματος και των συλλογών του

Δείτε το πέρασμα της γέφυρας στη Φλωρεντία 

Σύνδεση ψυχών

Ο επισκέπτης θα περπατήσει επίσης σε μια αυλή που περιέχει μια σπηλιά που χτίστηκε από έναν άλλο αναγεννησιακό αρχιτέκτονα, τον Bernardo Buontalenti, πριν εισέλθει στο παλάτι Pitti, το οποίο σήμερα στεγάζει πέντε μουσεία και τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του Ραφαήλ στον κόσμο. Η έξοδος θα γίνει μέσω των κήπων Boboli.

Ο Simone Verde, ο διευθυντής των γκαλερί Uffizi, δήλωσε: «Ήταν ένας διάδρομος συνεχούς διέλευσης μεταξύ του παλατιού Pitti και του Uffizi για ουσιαστικά πέντε αιώνες.

»Αλλά η ιδέα δεν είναι μόνο να ανοίξει ο διάδρομος, που από μόνος του έχει σημασία, αλλά και να δείξουμε στο κοινό τη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων ψυχών αυτού του μνημειακού συγκροτήματος και των συλλογών του».

Πριν από τις ανακαινίσεις, οι οποίες αποσκοπούσαν στο να καταστήσουν τη δομή ασφαλέστερη, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης εξόδων κινδύνου και CCTV, περισσότεροι από 1.000 πίνακες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα είχαν κρεμαστεί στους τοίχους του διαδρόμου.

Το ζωντανό ποτάμι

Προς το παρόν, ο διάδρομος θα παραμείνει γυμνός, αν και υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση έργων τέχνης και κειμηλίων. Αλλά ποιος χρειάζεται πίνακες όταν μπορείτε να απορροφήσετε τοπία της πραγματικής ζωής μέσα από τα παράθυρά του;

«Η πανοραμική θέα έκανε σίγουρα πάντα το πέρασμα ενδιαφέρον», δήλωσε η Simona Pasquinucci, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια στις πινακοθήκες Ουφίτσι. «Ήταν ενδιαφέρον για τον Cosimo να ελέγχει λίγο πολύ τι συνέβαινε στην πόλη του από αυτά τα παράθυρα.

»Τότε, το ποτάμι ήταν πολύ πιο ζωντανό, με όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες, τους μύλους και άλλες δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη γέφυρα».

Η Pasquinucci είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα παιδιά των Μεδίκων έπαιζαν στο πέρασμα.

Ο διάδρομος επέζησε από αρκετούς πολέμους

Ο διάδρομος Vasari πιστεύεται ότι έχει εμπνευστεί από το Passetto di Borgo, ένα υπερυψωμένο πέρασμα που συνδέει την πόλη του Βατικανού με το Castel Saint’Angelo της Ρώμης, μέσω του οποίου ο Πάπας Κλήμης Ζ΄, μέλος της οικογένειας των Μεδίκων, διέφυγε κατά τη διάρκεια της λεηλασίας της Ρώμης το 1527.

Με τη σειρά του, ενέπνευσε παρόμοιες κατασκευές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης μιας που συνδέει το παλιό παλάτι του Λούβρου με το παλάτι Tuileries στο Παρίσι, σύμφωνα με τον Verde.

Ο διάδρομος επέζησε από αρκετούς πολέμους. Τον Αύγουστο του 1944, όταν τα υποχωρούντα γερμανικά στρατεύματα ανατίναξαν τις γέφυρες της Φλωρεντίας, η Πόντε Βέκιο, με τον διάδρομό της, ήταν η μόνη που γλίτωσε.

Στις 26 Μαΐου 1993, τμήματα του διαδρόμου υπέστησαν σημαντικές ζημιές μετά την έκρηξη ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο κάτω από αυτόν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, σε μια επίθεση που οργανώθηκε από τη μαφία Κόζα Νόστρα της Σικελίας.

«Η πρόθεση της επίθεσης δεν ήταν να καταστραφεί ο διάδρομος, αλλά να καταδειχθεί στο κράτος ότι η μαφία ήταν ισχυρότερη», δήλωσε η Pasquinucci.

*Με στοιχεία από theguardian.com


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Συνταγή: Brownies μπανάνα | in.gr

admin

Συνταγή για σπαγγέτι cacio e pepe

admin

Αυτές είναι οι 50 καλύτερες πόλεις για το 2025 | in.gr

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies