Τρεις συνταγές αφιερωμένες στο ρύζι, από αυτές που παρουσίασε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» παρέα με τη Φαίη Σκορδά.
Ριζότο μανιταριών
Τα υλικά
500 γρ. ρύζι αρμπόριο
2 λευκά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
50 ml ελαιόλαδο
150 γρ βούτυρο αγελάδος
400 γρ. μανιτάρια champignon
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1250 λίτρα ζωμό μανιταριών
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
100 ml λευκό κρασί
2 κσ φρέσκο θυμάρι
250 γρ τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι
Το μυστικό
Το ριζότο είναι ένα πιάτο που θέλει υπομονή, να είσαι από πάνω και να ανακατεύεις. Όπως είπε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος «ξέρεις γιατί είναι ωραίο το ριζότο; Γιατί όσο το φτιάχνεις μπορείς να σκεφτείς τη ζωή σου».
Η διαδικασία
Για ζωμό:
Στην αρχή βράζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε τον ζωμό που δημιουργείται, καθώς θα το χρησιμοποιήσουμε μετά στο ριζότο.
Για το ριζότο:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο, λίγο λάδι και προσθέτουμε το ρύζι, για να το θωρακίσουμε.
Προσθέτουμε πρώτα το κρασί και μόλις το «πιει» βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τα μανιτάρια και λίγο ζωμό που είχαμε φτιάξει πριν.
Και τότε ξεκινάει η διαδικασία: ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό, μέχρι το ριζότο να είναι έτοιμο – περίπου 20 λεπτά χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθεί το ριζότο.
Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο και παρμεζάνα.
Σπανακόρυζο με κρέμα φέτας
Τα υλικά
250 γρ. ρύζι καρολίνα
700 ml ζωμό λαχανικών
5 φρέσκα κρεμμύδια
2 πράσα
1 λευκό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
χυμό από 2 λεμόνια
70 ml ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα φέτας:
250 γρ φέτα
80ml ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
15 φύλλα δυόσμου
πιπέρι
Το μυστικό
Είπαμε είναι μια κλασική συνταγή με ένα τουίστ. Δεν είναι τόσο η κρέμα φέτας, αλλά ότι το ρύζι εδώ μπαίνει στο τέλος. Όπως λέει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος «το σπανακόρυζο του μάγκα».
Η διαδικασία
Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε: σκόρδο, φρέσκο κρεμμύδι, λευκό κρεμμύδι και πράσο, ένα φύλλο δάφνη και ανακατεύουμε.
Σοτάρουμε και προσθέτουμε το σπανάκι να μαραθεί σε δυνατή φωτιά, ενώ ρίχνουμε και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
Βάζουμε μάραθο, άνηθο και μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά, δημιουργώντας μια βάση με όλα τα λαχανικά.
Μετά βάζουμε το ρύζι και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών, plus αλάτι και πιπέρι, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Το ρύζι θέλει 9 με 10 λεπτά, άρα μόλις πάρει την πρώτη βράση, ρίχνεις τη φέτα, το γιαούρτι και λίγο λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά και μόλις δέσει η κρέμα, η συνταγή είναι έτοιμη.
Ρυζόγαλο με μέλι, κανέλα και βατόμουρα
Τα υλικά
300 γρ. ρύζι γλασέ
2 λίτρα γάλα αγελάδος
250 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. μέλι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
40 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κιλό βατόμουρα
Αλάτι
Το μυστικό
Οι περισσότεροι βάζουν μόνο γάλα. Το μυστικό είναι όμως να προσθέτεις κρέμα γάλακτος και βούτυρο.
Η διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε να καρβουδιστεί. Προσθέτουμε κρύα κρέμα γάλακτος, ενώ έχουμε κατεβάσει την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το γάλα και αρχίζουμε να τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το μέλι και το ξύσμα από λεμόνι.
Τέλος ρίχνουμε το ρύζι και με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύουμε συνέχεια σε δυνατή φωτιά.
Στα 20 λεπτά το μείγμα είναι έτοιμο και από εκεί και πέρα πειραματιζόμαστε:
– η μια εκδοχή είναι με την κανέλα
– η άλλη με μαρμελάδα βατόμουρο
Πηγή: www.in.gr