Την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στα Social Media παρουσιάζει αυτή την ώρα (30.12.2024) η κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ως μια πολυδιάστατη πρόκληση χαρακτήρισε τον εθισμό στο διαδίκτυο ο Βασίλης Κουτσούμπας, Σύμβουλος ψηφιακής πολιτικής και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης της προεδρίας της κυβέρνησης. Όπως τόνισε όσα θα ανακοινωθούν δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τον γονέα. «Η πολιτεία θα παράσχει στους γονείς τα κατάλληλα εργαλεία και θα θεσπίσει κανόνες», είπε. Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι κλειδί για όλα είναι η υπεύθυνη και η λελογισμένη χρήση.
«Με τα εργαλεία που θα παρουσιαστούν σήμερα αναφερόμαστε στην πρόληψη για να προλάβουμε τον εθισμό», τόνισε η κα Βάσω Αρτινοπούλου Πρόεδρος Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν από τα 11 το διαδίκτυο και σε ποσοστό 75% έχουν τις δικές τους συσκευές, είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό γονέων που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς παρακολουθούν τα παιδιά τους. Μάλιστα σημείωσε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα παιδιά έχουν διαμοιράσει φωτογραφίες τους σε αγνώστους.
Χωρίς διάθεση δαιμονοποίησης είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υποκαταστήσει την κοινωνικοποίηση. Μεγαλώνουμε μια γενιά που έχει υψηλή εξοικείωση με την τεχνολογία αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της πραγματικής ζωής.
Για τον εθισμό δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε γονείς και παιδιά αλλά τις πρακτικές των πλατφορμών με τις περίεργες ρυθμίσεις απορρήτου. Η προστασία της παιδικής ηλικίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του συντάγματος μας, τόνισε και είπε ότι δεν περιορίζεται στην φυσική ασφάλεια και στην ποιοτική εκπαίδευση αλλά και σε ένα περιβάλλον που προάγει την πνευματική και φυσική τους ανάπτυξη.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο βασίζεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση του γονικού ελέγχου, τον μηχανισμό για την πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη αλλά και τον διάλογο με τις πλατφόρμες και τα Social Media, με στόχο τη συνεργασία τους για την προστασία των ανήλικων παιδιών.
Το βασικό «όπλο» στον σχεδιασμό για την προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό είναι η εφαρμογή Kids Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την Άνοιξη.
Οι γονείς θα κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό του ανήλικου παιδιού τους. Τον τηλεφωνικό αριθμό θα πρέπει να τον δηλώσουν στο Μητρώο Πολιτών… Ετσι, θα πιστοποιείται η ηλικία και θα καταγράφεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφώνου ανήκει στο συγκεκριμένο παιδί.
Δείτε ζωντανά
Ο γονέας θα μπορεί να προεπιλέγει συγκεκριμένο αριθμό ωρών για πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο… Σύμφωνα με πληροφορίες, συνιστάται στους γονείς η πλοήγηση να μην υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως.
Πηγή: www.newsit.gr