Οικονομία

Με ρυθμούς ρεκόρ αδειάζουν τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Tαχύτερα από κάθε άλλη φορά από το 2018 εξαντλεί τα αποθέματα φυσικού αερίου η Ευρώπη, καθώς ο κρύος καιρός αυξάνει τις ανάγκες θέρμανσης, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν και πάλι αυτή την εβδομάδα.

Οι τεράστιοι υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου της Ευρώπης -οι οποίοι λειτουργούν ως ρυθμιστικός παράγοντα για την αντιμετώπιση των στενότερων ροών- είναι λίγο πάνω από το 70% πλήρεις σε σύγκριση με περίπου 86% πριν από ένα χρόνο. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης έλλειψης, η ταχεία εξάντληση μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη δημιουργία αποθεμάτων ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης και να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες τιμές.

Τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν μειωθεί συνολικά κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή τους – περισσότερο από οποιαδήποτε πτώση από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα αποθήκευσης στο τέλος Μαρτίου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την περιοχή να ξαναγεμίσει εν όψει του επόμενου χειμώνα», δήλωσε σε σημείωμά της η Samantha Dart, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman Sachs Group.

Ο καιρός έχει γίνει ψυχρότερος στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει σε περαιτέρω μειώσεις των αποθεμάτων τις επόμενες ημέρες, καθώς αυξάνεται η χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση. Η ήπειρος είναι επίσης όλο και περισσότερο εκτεθειμένη στη μεταβλητότητα της αγοράς, καθώς εξαρτάται από το παγκόσμιο υγροποιημένο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει το έλλειμμα που άφησε το τέλος της ροής του ρωσικού αγωγού μέσω της Ουκρανίας.

Οι απρογραμμάτιστες διακοπές στους κορυφαίους προμηθευτές μπορούν να επηρεάσουν την εύθραυστη ισορροπία της περιοχής και να προκαλέσουν διακυμάνσεις των τιμών. Στη Νορβηγία, η μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest σταμάτησε τη λειτουργία της μέχρι τις 9 Ιανουαρίου λόγω βλάβης.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο του πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησε κατά 3,1% στα 48,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα (6.1.24). Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αυξημένη μετά την άνοδο κατά 4% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά παλεύει με τη μείωση των αποθεμάτων και τη στενότερη προσφορά.

Θα μπορούσε να πρόκειται για μια τεχνική αντιστροφή μετά το πρόσφατο ράλι των τιμών, δήλωσε η Florence Schmit, Ευρωπαία στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στη Rabobank. Το κλίμα εξακολουθεί να είναι ανοδικό, αλλά η αγορά προσαρμόζεται στο «νέο φυσιολογικό», είπε.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΗΠΑ: Πιο σκληρές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο προτείνει ο επερχόμενος Υπουργός Οικονομικών

admin

Huawei και Faria Renewables συνεργάζονται για την δημιουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας στην Ελλάδα

admin

ΙΟΒΕ: Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies