Ευ Ζην

Μοιραίες οι ελλείψεις στη μητρική υγειονομική φροντίδα – Σοκάρουν οι αριθμοί των θανάτων γυναικών | in.gr

Μία γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά εξαιτίας των ελλείψεων στη μητρική υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με παγκόσμια στοιχεία που οδήγησαν σε προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των περικοπών στη χρηματοδότηση της βοήθειας από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκάλυψε ότι το 2023 θα σημειωθούν 260.000 μητρικοί θάνατοι, που αντιστοιχούν σε 712 γυναίκες την ημέρα ή 30 ανά ώρα – με τη συντριπτική πλειοψηφία τους στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο παγκόσμιος στόχος για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μειώσουν τους μητρικούς θανάτους, την ώρα που «ο ρυθμός προόδου έχει επιβραδυνθεί και έχει σχεδόν σταματήσει».

Η μητρική θνησιμότητα

Κορυφαίοι οργανισμοί υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες σαρωτικές περικοπές στη διεθνή βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερα από 770 εκατ. δολάρια για την υγεία των μητέρων και τον οικογενειακό προγραμματισμό, θα προκαλέσουν «οπισθοδρόμηση» στην πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μείωση των μητρικών θανάτων – που ορίζονται ως οποιοσδήποτε θάνατος που σχετίζεται ή επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη ή εντός έξι εβδομάδων από το τέλος της εγκυμοσύνης, σημειώνει δημοσίευμα της Independent.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Δρ Μπρους Έιλγορντ, βοηθός γενικός διευθυντής για την καθολική υγειονομική κάλυψη του ΠΟΥ, δήλωσε: «Οι περικοπές της χρηματοδότησης θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο αυτή την πρόοδο, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε μια στροφή προς τα πίσω». Είπε ότι οι περικοπές ήδη «επηρεάζουν την πρόσβαση σε σωτήριες προμήθειες και φάρμακα, και ιδίως σε θεραπείες για ορισμένες από τις κύριες αιτίες μητρικού θανάτου».

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουν ήδη είναι ότι οι χώρες απολύουν προσωπικό, ή δεν προσλαμβάνουν, ή επιβραδύνουν τις δαπάνες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας… Αυτό αποτελεί πραγματική ανησυχία», πρόσθεσε.

Περίπου 60 χώρες παγκοσμίως εξαρτώνται από τα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ προγράμματα μητρικής φροντίδας και τις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, οι οποίες συγκεντρώνονται κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Ασία.

Τα προγράμματα για την υγειονομική φροντίδα στις μητέρες

Τα προγράμματα αυτά παρέχουν επίσης χρηματοδότηση για μαίες σε περιοχές όπου λείπει η βασική μητρική περίθαλψη. Αναφορές από πηγές αναφέρουν ότι η ακύρωση των συμβάσεων της USAID οδήγησε ορισμένες μαίες να χάσουν την πηγή εισοδήματός τους, αφήνοντας τις γυναίκες της περιοχής χωρίς ασφαλή φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, καθώς οι περικοπές της βοήθειας συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα περικόψει τις δαπάνες για τη βοήθεια από το 0,5% του εθνικού εισοδήματος στο 0,3% το 2027 – μια περικοπή περίπου 6 δισ. λιρών – για να πληρώσει τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες.

Η ανακοίνωση έγινε αφού η Επιτροπή Διεθνούς Ανάπτυξης (IDC) της κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι περικοπές της βρετανικής βοήθειας έχουν ήδη «καταστροφικές» επιπτώσεις στις γυναίκες και τα κορίτσια, με τα νεαρά κορίτσια στο Σουδάν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρά να τελειώσουν το σχολείο. Η βουλευτής των Εργατικών Σάρα Τσάμπιον, πρόεδρος της IDC, δήλωσε στον Independent: «Παραμένω βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι οι περικοπές στη βοήθεια θα πλήξουν σκληρά την υγεία των γυναικών και θα καταστρέψουν όλη τη δύσκολα κερδισμένη πρόοδο σε όλο τον κόσμο».

Και πρόσθεσε: «Η πρόληψη των μητρικών θανάτων δεν είναι ιατρικό μυστήριο- μπορούμε να τους σταματήσουμε με πολιτική δέσμευση και οικονομικές επενδύσεις. Η πραγμάτωση του δικαιώματος στην ασφαλή εγκυμοσύνη και τον ασφαλή τοκετό απαιτεί συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται από επαρκείς οικονομικούς πόρους και υποστηρικτικούς νόμους …Τα αδύναμα συστήματα υγείας και οι νέες και παρατεταμένες ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα των αποτελεσμάτων σε αρκετές χώρες, ακόμη και σε ανατροπές σε ορισμένες».

Σοκάρουν τα στοιχεία των θανάτων

Τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ αποκαλύπτουν ότι ένα στα 36 κορίτσια 15 ετών στη δυτική Αφρική κινδυνεύει από μητρικό θάνατο. Αυτό συγκρίνεται με 1 στις 16.000 στη νότια Ευρώπη.

Από το 2.000, τα παγκόσμια ποσοστά μητρικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά 40%, από 328 ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών σε 197 το 2023. Ωστόσο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ανισότητες μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.

Η Δρ Πασκάλ Άλοτεϊ, διευθύντρια του Τμήματος Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΠΟΥ, προειδοποίησε: «Παρά τις προόδους από το 2000, ο ρυθμός της προόδου έχει επιβραδυνθεί και έχει σχεδόν σταματήσει. Σε ορισμένες περιοχές, έχουμε ήδη ολισθήσει προς τα πίσω. Σε αυτό το πλαίσιο αστάθειας, ο εφησυχασμός δεν είναι απλώς επικίνδυνος, είναι θανατηφόρος … Όταν οι γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας του τόπου όπου ζουν, του τι κερδίζουν ή των δικαιωμάτων που τους αρνούνται, αυτό είναι αδικαιολόγητο και μπορεί να αποφευχθεί».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μισοί από όλους τους μητρικούς θανάτους το 2023 καταγράφονται στη Νιγηρία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Πακιστάν. Μόνο στη Νιγηρία οφείλεται ένας στους τρεις θανάτους, με περίπου 75.000 θανάτους το 2023, ενώ το 70% των θανάτων σημειώθηκε στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι μαύρες προβλέψεις για το μέλλον

Ο σημαντικότερος διεθνής οργανισμός που ασχολείται με την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), προειδοποίησε επίσης ότι οι πρόσφατες περικοπές της αμερικανικής χρηματοδότησης της βοήθειας θα προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών μητρικού θανάτου.

Εκτιμήσεις του UNFPA δείχνουν ότι 92 εκατ. δολάρια της αμερικανικής βοήθειας διανέμονται στη Νιγηρία, όπου τα ποσοστά θανάτου είναι τα υψηλότερα. Η ίδια η UNPFA έχει χάσει 377 εκατ. δολάρια σε επιχορηγήσεις μετά τις περικοπές στην USAID.

Η Τζούλια Μπάντινγκ, διευθύντρια προγραμμάτων του UNFPA, δήλωσε στην Independent ότι, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των μητρικών θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή «δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά γρήγορη». Η ίδια δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μείωση κατά 40% στα ποσοστά μητρικών θανάτων από το 2.000, αλλά … η πρόοδος είναι άνιση και επιβραδυνόμενη».

Και πρόσθεσε: «Αυτές οι ζωές μπορούν να σωθούν … Δεν είναι μόνο θέμα υγείας. Είναι θέμα δικαιωμάτων, είναι θέμα δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι κάθε γυναίκα πρέπει να αξίζει να επιβιώσει από τον τοκετό … Ξέρουμε πώς να αποτρέψουμε αυτούς τους θανάτους: με εξειδικευμένες μαίες, ποιοτική φροντίδα και πολιτική δέσμευση μπορούμε να σώσουμε πάρα πολλές από αυτές τις ζωές, αλλά υπάρχει πραγματικά επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε να ανατρέψουμε τα κέρδη που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Νέα έρευνα για τις πιο ευτυχισμένες πόλεις του κόσμου – Η θέση της Αθήνας και των Ιωαννίνων | in.gr

admin

Τι κοινό έχουν οι μαίες και οι μάγισσες; | in.gr

admin

Δίαιτα: Διατροφικό πλάνο για να χάσεις βάρος χωρίς να στερηθείς το παγωτό

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies