Ευ Ζην

Οδηγός Μέτσοβο: Τι να δείτε και τι να κάνετε

Πίνδος, παράδοση, φύση, υψόμετρο, ομορφιά, σπάνια χλωρίδα και πανίδα… Το Μέτσοβο σας εγγυάται όλα αυτά κι ακόμη παραπάνω, αρκεί να κατευθυνθείτε περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο Νομό Ιωαννίνων, στην ορεινή αυτή κωμόπολη που μετρά υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της Πίνδου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάτε με βαριά ρούχα στη βαλίτσα.

Μέτσοβο
shutterstock
Μέτσοβο χιονισμένοΜέτσοβο χιονισμένο
shutterstock

Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου, παρ’ όλο που πολλοί το κατατάσσουν μόνο στους χειμερινούς προορισμούς. Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω απ’ όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει», διατηρώντας έτσι όλο του το μεγαλείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι… ενδυματολογικές επιλογές κάποιων μεγαλύτερων κατοίκων του, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και μιλούν τη βλάχικη διάλεκτο.

Μέτσοβο πανοραμική άποψηΜέτσοβο πανοραμική άποψη
shutterstock

Αξιοθέατα: Τριγυρίζοντας στα ομορφότερά του σημεία

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

Ξεκινώντας από την επαφή με τον πολιτισμό του, στο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου και να θαυμάσετε υφαντά και κεντήματα, εικόνες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, χρυσοκέντητες φορεσιές, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και άλλα εκθέματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι εστί Μέτσοβο.

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου – Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Το Λαογραφικό Μουσείο Αβέρωφ, γνωστό και ως Αρχοντικό Τοσίτσα, είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αξιοθέατα του Μετσόβου. Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό που προσφέρει μια αυθεντική εικόνα της λαϊκής παράδοσης και του τρόπου ζωής των Μετσοβιτών κατά τους περασμένους αιώνες και βρίσκεται στο κέντρο του Μετσόβου, κοντά στην πλατεία. Το Λαογραφικό Μουσείο Αβέρωφ είναι μια χρονοκάψουλα της ζωής στο παλιό Μέτσοβο, προσφέροντας μια αυθεντική ματιά στην ιστορία, την τέχνη και την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Θα δείτε μια αναπαράσταση παραδοσιακού σπιτιού. Το αρχοντικό διατηρείται όπως ήταν τον 17ο-19ο αιώνα, με αυθεντικά έπιπλα, διακοσμήσεις και αντικείμενα. Διαθέτει πολλούς χώρους, όπως, υπνοδωμάτια με ξύλινα σκαλιστά έπιπλα, σαλόνι (οντάς) με παραδοσιακά χαλιά και διακοσμήσεις, κουζίνα και αποθήκες με αυθεντικά σκεύη και τρόφιμα.

Επίσης θα γνωρίσετε και θα δείτε παραδοσιακά επαγγέλματα και αντικείμενα. Εκτίθενται εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Μετσοβίτες, όπως, υφαντά, αργαλειοί και παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία ξυλουργικής, τυροκομίας και γεωργίας, όπλα και μαχαίρια από την εποχή του Αλή Πασά και των Βαλκανικών Πολέμων. Επίσης φιλοξενεί συλλογή χειροτεχνημάτων και κειμηλίων, πλούσια συλλογή μεταλλικών, ξύλινων και κεραμικών αντικειμένων όπως και ασημένια κοσμήματα και παραδοσιακά στολίδια της ηπειρώτικης ενδυμασίας.
Στο μουσείο αναδεικνύεται η φιλοξενία των Μετσοβιτών, με αναπαραστάσεις από παραδοσιακά τραπέζια και τελετουργίες. Δείχνει επίσης τη σημασία του κρασιού και της τυροκομίας στην τοπική οικονομία.

Πινακοθήκη Αβέρωφ

Πινακοθήκη Αβέρωφ – Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ (από τον Ευάγγελο Αβέρωφ που καταγόταν από το Μέτσοβο), ένα πολιτιστικό στολίδι για το Μέτσοβο θα δείτε μια μεγάλη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα, όπως επίσης και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών.

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αξιοθέατα του Μετσόβου, στεγάζοντας την εντυπωσιακή αυτή συλλογή ελληνικής ζωγραφικής από τον 19ο και 20ό αιώνα. Η πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1988 από το Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, προς τιμήν του Ευάγγελου Αβέρωφ, ενός από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Μετσόβου. Στόχος της ήταν η διάσωση και προβολή της ελληνικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 250 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Νικόλαος Γύζης, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Σπύρος Βικάτος, ο Γεώργιος Ιακωβίδης.

Οι πίνακες αποτυπώνουν σκηνές από την ελληνική ύπαιθρο, τη λαϊκή ζωή, την ιστορία και την παράδοση.

Η Πινακοθήκη βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο, εναρμονισμένο με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Το εσωτερικό είναι μοντέρνο και φωτεινό, με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη σωστή παρουσίαση των έργων τέχνης. Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων και χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές, καθώς και ξεναγήσεις για το κοινό. Συχνά φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι ένας θησαυρός για την τέχνη και την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν σπουδαία έργα τέχνης μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον του Μετσόβου.

Αβερώφειος Κήπος

ΜέτσοβοΜέτσοβο
Το Πάρκο Αβέρωφ χιονισμένο

Ο Αβερώφειος Κήπος πρέπει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει τη βόλτα σας, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, ένα ζωντανό μουσείο της Πίνδου. Ο Κήπος Ευάγγελου Αβέρωφ είναι ένας μοναδικός βοτανικός κήπος στο Μέτσοβο, αφιερωμένος στη χλωρίδα της Πίνδου. Δημιουργήθηκε για να αναδείξει τα φυτά και τα δέντρα της περιοχής, προσφέροντας ταυτόχρονα έναν όμορφο χώρο περιπάτου και χαλάρωσης.

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Μετσόβου, κοντά στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ και έχει στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη των σπάνιων φυτών και δέντρων της ορεινής Ελλάδας.. Στον κήπο θα δείτε 100+ είδη φυτών & δέντρων της Πίνδου, όπως, έλατα και πεύκα, βελανιδιές & σφένδαμους, αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι και μέντα, σπάνια ενδημικά φυτά της περιοχής αλλά και πλούσια πανίδα καθώς ο κήπος αποτελεί καταφύγιο για πουλιά και μικρά ζώα. Επίσης, έχει ξύλινα μονοπάτια και λιθόστρωτα δρομάκια που οδηγούν τους επισκέπτες μέσα στο φυσικό τοπίο, όπως και ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για τα φυτά και τη σημασία τους στο οικοσύστημα της Πίνδου.

Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

Η λίμνη ΑώουΗ λίμνη Αώου
Η λίμνη Αώου

Σημαντικός βιότοπος της περιοχής είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, όπου αν ασχολείστε με το ψάρεμα μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή, σε ένα τοπίο που θα σας μαγέψει, τον παράδεισο της Πίνδου.
Η Λίμνη Πηγών Αώου είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία κοντά στο Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε το 1987 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα και έναν υπέροχο προορισμό για φυσιολάτρες. Βρίσκεται περίπου 15 χλμ. από το Μέτσοβο, στο οροπέδιο της Βόρειας Πίνδου και εκτείνεται περίπου σε 11.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ περιβάλλεται από πυκνά δάση, λιβάδια και τις κορυφές της Πίνδου. Στη Λίμνη μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και ποδηλασία, και υπάρχουν μονοπάτια γύρω από τη λίμνη, ιδανικά για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Το τοπίο εναλλάσσεται από αλπικά λιβάδια σε δασικές εκτάσεις. Επίσης είναι σημαντικός βιότοπος για σπάνια πουλιά, αμφίβια και θηλαστικά.
Συχνά παρατηρούνται αετοί, γεράκια, βίδρες και ελάφια. Η λίμνη είναι ιδανική για κανό-καγιάκ λόγω της ήρεμης επιφάνειάς της ενώ επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα, κυρίως πέστροφας. Περιττό να αναφέρουμε, τα εξαιρετικά φωτογραφικά κλικ, ιδιαίτερα την αυγή και το σούρουπο.
Η λίμνη είναι ιδανική για πικνίκ και χαλάρωση δίπλα στη φύση ενώ επίσης η περιοχή είναι δημοφιλής για ελεύθερο camping και παρατήρηση αστεριών τη νύχτα.

  • Πρόσβαση έχετε μέσω ασφαλτόδρομου από το Μέτσοβο, με διαδρομή περίπου 20 λεπτών.
  • Καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι για εξερεύνηση, χειμώνας για παγωμένα τοπία.

Tip. Mια στάση πρέπει να κάνετε και στο Νερόμυλο Γκίνα που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου και για χρόνια χρησιμοποιούσε τη δύναμη των νερών του ποταμού, μετατρέποντάς τη σε μηχανική ενέργεια που αξιοποιούσαν στο άλεσμα των δημητριακών.

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του ΜετσόβουΗ εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του Μετσόβου
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του Μετσόβου – shutterstock

Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού έχουν πολλαπλές επιλογές, ανάμεσα στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του οικισμού, που αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό ναό του, µε το πανέµορφο τέµπλο που έχει φιλοτεχνηθεί από Μετσοβίτες ξυλογλύπτες το 1730, το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα στην κωμόπολη, στο Ναό του Αγίου Χαραλάμπους με τους δύο άμβωνες, κ.ά. αλλά αν πρέπει να επισκεφτείτε ένα από αυτά, αυτό πρέπει να είναι το Μοναστήρι Αγίου Νικολάου με το ξύλινο καμπαναριό. Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μέτσοβο είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής. Βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, κοντά στις όχθες του ποταμού Αώου, περίπου 1,5 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του Μετσόβου. Το μοναστήρι χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο για την περιοχή. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί τον παραδοσιακό ηπειρώτικο μοναστηριακό ρυθμό, με πέτρινα κτίσματα, κεραμοσκεπή και λιτές αλλά εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα καθολικό (κεντρικός ναός) με περίτεχνες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, οι οποίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση και απεικονίζουν θρησκευτικές σκηνές και μορφές αγίων.
Το μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών και των ταξιδιωτών, και είχε στενές σχέσεις με τους κατοίκους του Μετσόβου. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο ως κέντρο εκπαίδευσης και φιλοξενίας μοναχών και ταξιδιωτών. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή, ιδανική για περίπατο, καθώς περιβάλλεται από δάση και προσφέρει εντυπωσιακή θέα στη χαράδρα του Αώου. Αποτελεί έναν δημοφιλή προσκυνηματικό προορισμό, ενώ η ηρεμία και η φυσική ομορφιά του το καθιστούν ιδανικό για στοχασμό και χαλάρωση. 

Πλατεία Μετσόβου

Η Πλατεία Μετσόβου είναι η καρδιά του χωριού και το πιο πολυσύχναστο σημείο για επισκέπτες και ντόπιους. Αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του Μετσόβου και είναι το ιδανικό μέρος για να νιώσει κανείς τη μοναδική ατμόσφαιρα της περιοχής. Είναι πλακόστρωτη, περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά με ξύλινα μπαλκόνια, καταστήματα και ταβέρνες. Στην πλατεία δεσπόζουν ψηλά πλατάνια, που προσφέρουν φυσική σκιά και δροσιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εδώ θα βρει κανείς παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια όπου μπορείτε να φάτε ντόπιες λιχουδιές, όπως μετσοβόνε (καπνιστό τυρί), κοντοσούβλι και παραδοσιακές πίτες. Τους χειμερινούς μήνες, η πλατεία αποκτά έναν μαγικό χαρακτήρα, καθώς το χιόνι καλύπτει τα πάντα και δημιουργεί ένα γραφικό, αλπικό τοπίο.

Η κεντρική πλατεία του Μετσόβου, χιονισμένη - Ελεάννα ΚουρκουλοπούλουΗ κεντρική πλατεία του Μετσόβου, χιονισμένη - Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
Η κεντρική πλατεία του Μετσόβου, χιονισμένη – Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Επίσης, στην πλατεία υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία όπως:

  • Το Άγαλμα του Ευάγγελου Αβέρωφ που είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο ευεργέτη του Μετσόβου, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Η Πινακοθήκη Αβέρωφ – Λίγα βήματα από την πλατεία, φιλοξενεί έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα.
  • Η Πέτρινη Κρήνη – Μία από τις πολλές παραδοσιακές πέτρινες βρύσες του Μετσόβου, που προσφέρουν κρυστάλλινο νερό από τα βουνά της Πίνδου.
  • Παραδοσιακά Καταστήματα – Γεμάτα με τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, κρασιά, ξυλόγλυπτα και υφαντά.
Το άγαλμα του Αβέρωφ στη χιονισμένη πλατεία του Μετσόβου - Ελεάννα ΚουρκουλοπούλουΤο άγαλμα του Αβέρωφ στη χιονισμένη πλατεία του Μετσόβου - Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
Το άγαλμα του Αβέρωφ στη χιονισμένη πλατεία του Μετσόβου – Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Αρχιτεκτονική & Πέτρινες Βρύσες

Μέτσοβο παραδοσιακή αρχιτεκτονικήΜέτσοβο παραδοσιακή αρχιτεκτονική
Χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του τόπου – shutterstock

Το Μέτσοβο φημίζεται για την αυθεντική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του, που συνδυάζει την παράδοση με την προσαρμογή στο ορεινό περιβάλλον της Πίνδου. Τα περισσότερα κτίσματα είναι πέτρινα αρχοντικά με χαρακτηριστικά ηπειρώτικα στοιχεία, όπως τη χρήση ντόπιων υλικών. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν στην κατασκευή των κτιρίων, καθώς είναι υλικά που βρίσκονται άφθονα στην περιοχή. Συνήθως, τα σπίτια είναι διώροφα και τριώροφα, έχουν πέτρινο ισόγειο και ξύλινο ανώγειο με σαχνισιά (προεξοχές στα μπαλκόνια).
Οι στέγες των σπιτιών καλύπτονται με πλάκες από σχιστόλιθο, που προσφέρουν αντοχή στις βαριές χιονοπτώσεις. Τα παραδοσιακά σπίτια έχουν μικρά παράθυρα, σχεδιασμένα έτσι ώστε να διατηρούν τη θερμότητα το χειμώνα και να προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι και περίτεχνες ξυλόγλυπτες πόρτες και μπαλκόνια, στολισμένα με παραδοσιακά διακοσμητικά μοτίβα.
Αυτή η αρχιτεκτονική διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα, διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού.

Χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του τόπου Χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του τόπου
Χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του τόπου – Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Οι Πέτρινες Βρύσες του Μετσόβου
Το Μέτσοβο είναι γνωστό και για τις πανέμορφες πέτρινες βρύσες του, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το χωριό και τις γύρω περιοχές.

Πέτρινη Βρύση ΜέτσοβοΠέτρινη Βρύση Μέτσοβο
Πέτρινη Βρύση – Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Οι βρύσες είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από πέτρα, με παραδοσιακή τεχνική της περιοχής. Συχνά έχουν καμάρες ή ανάγλυφες επιγραφές, που αναφέρουν το έτος κατασκευής και τον δωρητή.
Παρέχουν δροσερό, κρυστάλλινο νερό από τις πηγές της Πίνδου, που θεωρείται από τα καθαρότερα στην Ελλάδα. Οι βρύσες του Μετσόβου δεν είναι μόνο λειτουργικές, αλλά αποτελούν στολίδια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Κάποιες από τις πιο σημαντικές Βρύσες του Μετσόβου:

  • Η κεντρική βρύση στην πλατεία – Σημείο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών.
  • Η Βρύση της Μονής Αγίου Νικολάου – Βρίσκεται κοντά στο ιστορικό μοναστήρι και προσφέρει δροσερό νερό από τις πηγές του Αώου.
  • Η Βρύση Γκαντουβά – Μία από τις παλαιότερες βρύσες, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
  • Η Βρύση στο Καρακόλι – Βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο και αποτελεί στάση για τους πεζοπόρους.

Τοξωτά Γεφύρια

Το πέτρινο γεφύρι της Βίγλας ή Βαλκανίων, μεταξύ των χωριών Βοτονόσι και Ανθοχώρι, κοντά στο ΜέτσοβοΤο πέτρινο γεφύρι της Βίγλας ή Βαλκανίων, μεταξύ των χωριών Βοτονόσι και Ανθοχώρι, κοντά στο Μέτσοβο
Το πέτρινο γεφύρι της Βίγλας ή Βαλκανίων, μεταξύ των χωριών Βοτονόσι και Ανθοχώρι, κοντά στο Μέτσοβο – shutterstock

Το Μέτσοβο και η ευρύτερη περιοχή του είναι γνωστά για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα οποία κατασκευάστηκαν κυρίως κατά την Οθωμανική περίοδο από τους περίφημους Ηπειρώτες μάστορες της πέτρας. Αυτά τα γεφύρια αποτελούσαν βασικές υποδομές μετακίνησης και εμπορίου, ενώ σήμερα είναι σπουδαία αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία.

Κατασκευασμένα από ντόπια πέτρα, με αρμονική προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον και αντοχή στον χρόνο, χάρη στην εξαιρετική τεχνική της ξηρολιθοδομής και των συνδέσεων με ασβεστοκονίαμα.
Τα γεφυριά αυτά έχουν ένα ή περισσότερα τόξα, ανάλογα με το πλάτος του ποταμού και τις ανάγκες της κατασκευής και ένα λιθόστρωτο διάδρομο, που επέτρεπε τη διέλευση πεζών και υποζυγίων.

Τα τοξωτά γεφύρια του Μετσόβου σήμερα δεν είναι απλά αρχιτεκτονικά μνημεία, αλλά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Προσελκύουν ταξιδιώτες, φωτογράφους και φυσιολάτρες, καθώς προσφέρουν ένα μαγευτικό σκηνικό μέσα στην άγρια φύση της Πίνδου.

Σημαντικά Τοξωτά Γεφύρια στην Περιοχή του Μετσόβου:

Το Γεφύρι του Μετσοβίτικου Ποταμού
Ένα από τα πιο γνωστά γεφύρια της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στο χωριό. Χτίστηκε για να ενώσει το Μέτσοβο με τους οικισμούς και τα μοναστήρια της περιοχής και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα ηπειρώτικης γεφυροποιίας.

Το Γεφύρι της Πορτάρας
Βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία μέσα στη φύση, κοντά στον ποταμό Αώο. Ήταν μέρος ενός σημαντικού εμπορικού δρόμου που συνέδεε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία και παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό ημικυκλικό τόξο και είναι ιδιαίτερα φωτογενές.

Το Γεφύρι του Ανθοχωρίου
Ένα μικρότερο αλλά εξίσου όμορφο γεφύρι, κοντά στο Ανθοχώρι, ένα χωριό λίγο έξω από το Μέτσοβο.
Χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιούταν από τους κατοίκους για τη μετάβασή τους σε γειτονικές περιοχές.

Δραστηριότητες – Τι να κάνετε στο Μέτσοβο

Σκι & Snowboard στο χιονοδροµικό Κέντρο Ανήλιου – Μετσόβου

Λιφτ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου - shutterstockΛιφτ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου - shutterstock
Λιφτ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου – shutterstock

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου είναι το νεότερο χιονοδρομικό resort της χώρας διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Το Χ.Κ. Ανηλίου βρίσκεται σε απόσταση 17 λεπτών από την γραφικό Μέτσοβο.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts 80 και 120 μέτρων και δύο χιονοστρωτήρες. Οι λάτρεις του χιονιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε υψόμετρο 1850 μέτρων ατέλειωτες καταβάσεις. Εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό μέσω της Εγνατίας Οδού. (www.aniliopark.gr)

  • ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Από την Αθήνα 454 χιλιόµετρα / Από τη Θεσσαλονίκη 213 χλμ/ Από την Πάτρα 260 χλμ
  • ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1.650-1.850μ. ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ: 5 ΠΙΣΤΕΣ : 13
Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου - shutterstockΧιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου - shutterstock
Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου – shutterstock

Πεζοπορία και φυσιολατρικές διαδρομές

Βάλια Κάλντα ΜέτσοβοΒάλια Κάλντα Μέτσοβο
Βάλια Κάλντα – shutterstock

Στο Μέτσοβο μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και φυσιολατρικές διαδρομές στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και το Δάσος της Βάλια Κάλντα. Εδώ θα απολαύσετε μοναδικές διαδρομές σε ένα από τα πιο άγρια και παρθένα φυσικά τοπία της Ελλάδας. Επίσης, το δάσος Πολιτσές είναι δανικό για χαλαρή πεζοπορία ή ποδηλασία μέσα σε καταπράσινα τοπία ενώ η Λίμνη Αώου είναι μια υπέροχη τοποθεσία για περπάτημα, ποδηλασία και πικνίκ δίπλα στα νερά της λίμνης.

Φύση στο Μέτσοβο – shutterstock

Ποδηλασία & Ιππασία

Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε επίσης να κάνετε ορεινή ποδηλασία σε διαδρομές γύρω από τη Λίμνη Αώου και το Δάσος Πολιτσές αλλά και ιππασία σε οργανωμένα κέντρα για μια διαφορετική εμπειρία στη φύση.

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου - shutterstockΕθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου - shutterstock
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου – shutterstock

Extreme Sports & Δραστηριότητες Περιπέτειας

Η περιοχή επίσης ενδείκνυται και για extreme sports όπως ράφτινγκ στον ποταμό Αώο, μια αξέχαστη εμπειρία για τους λάτρεις της περιπέτειας αλλά και για αναρρίχηση και ορειβασία σε διάφορες περιοχές της Πίνδου. Θα βρείτε επαγγελματίες του χώρου για να κάνετε όλες αυτές τις ωραίες δραστηριότητες και να έρθετε σε επαφή με τη φύση, όπως το Go Active Tours Metsovo, για όσους αγαπάνε τα ταξίδια και τις περιπέτειες στη φύση.

Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πάνω από 1000 άτομα ετησίως κάνουν μαστεκτομή στο Ην. Βασίλειο για να αλλάξουν φύλο | in.gr

admin

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τρως το μεσημεριανό σου | in.gr

admin

Δίαιτα: Το διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει να χάσεις τα περιττά κιλά μέχρι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies