Ευ Ζην

Πάρ’ το αλλιώς: Τρεις εναλλακτικές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα | in.gr

Τρεις συνταγές που συνδυάζουν λαχανικά, θαλασσινά και πολλές γεύσεις, από αυτές που παρουσίασε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» παρέα με τη Φαίη Σκορδά. Καθαρά Δευτέρα σήμερα, μην ξεχνιόμαστε.

Πιλάφι με θαλασσινά και σαφράν

Τα υλικά

500 γρ. ρύζι Αρμπόριο
1 λευκό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 0 γρ. σαφράν
φινόκιο
1 κ.σ. εστραγκόν
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
150 γρ. λευκό κρασί
120 γρ. βούτυρο
70 γρ. παρμεζάνα
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
10 γαρίδες
200 γρ. καλαμάρι
10 μύδια αχνιστά
αλάτι
πιπέρι

Το μυστικό

Η διαφορά με το ριζότο είναι ότι το ρύζι εδώ δεν θωρακίζεται – σοτάρουμε πρώτα τα θαλασσινά.

Η εκτέλεση

Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ξεκινάμε πρώτα με τα θαλασσινά: τις γαρίδες, το καλαμάρι και τα μύδια, προσθέτεις τα μπαχαρικά, σκόνη κρόκου Κοζάνης και λίγο φινόκιο για το άρωμα.

Μόλις έχουν σωταριστεί, σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, χωρίς να το πολυανακατεύουμε.

Αυτό που προσέχουμε είναι το ρύζι να έχει ζουμί – στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ζωμός είναι από νερό, σαφράν, κρόκο Κοζάνης και λίγο κρασί.

Μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε για 10 με 12 λεπτά στη φωτιά.

Μπόνους: αν θέλετε να ακολουθήσετε την ισπανική μέθοδο, βάζετε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και γίνεται σαν παέγια.

Οσπριάδα με λαχανικά

Τα υλικά

300 γρ. όσπρια ανάμεικτα
1 μελιτζάνα
1 κολοκύθι
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλινο
1/2 ματσάκι άνηθος
2 λεμόνια τον χυμό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. κουρκουμά
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι καγιέν

Το μυστικό

Τα όσπρια τα βράζουμε ξεχωριστά αλλά στο ίδιο νερό για να πάρουν τη γεύση.

Η διαδικασία

Διαλέγουμε τα όσπρια που θέλουμε, τα βράζουμε ξεχωριστά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Για τη συγκεκριμένη οσπριάδα επιλέξαμε μαυρομάτικα, ρεβύθια, πράσινη φακή και κόκκινο φασόλι.

Σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά,  ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και τις πιπεριές.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κολοκύθι, το άνηθο και τη ρίγανη.

Μετά προσθέτουμε τη μελιτζάνα στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

Την ίδια ώρα, σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι τα όσπρια και τη σως που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και τοποθετούμε την οσπριάδα σε πιάτο.

Μπακαλιάρος αχνιστός με λαχανικά και μπαχαρικά

Τα υλικά

4 φιλέτα μπακαλιάρου 250 γρ.
10 κλωνάρια φρέσκα μυρωδικά
1/2 ματσάκι σέλερι
3 σκελίδες σκόρδο
χυμό από 2 λεμόνια
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 καρότα
3 κολοκύθια
2 σελινόριζες
1 κουνουπίδι
1 φύλλο δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
70 γρ. βούτυρο
150 ml λευκό κρασί
1 κ.σ. κορν φλάουρ
αλάτι
πιπέρι

Το μυστικό

Το ψάρι και τα λαχανικά τα βράζουμε ταυτόχρονα σε ένα τηγάνι μέσα σε κρασί και λεμόνι. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Η διαδικασία

Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε λευκό κρασί και λεμόνι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε έναν κόκο πιπέρι, μια σκελίδα σκόρδο, θυμάρι, ρίγανη, δάφνη και ουσιαστικά ετοιμάζουμε έναν ζωμό.

Επόμενη κίνηση είναι να προσθέσουμε στο τηγάνι τα λαχανικά, τα οποία θέλουν τον ίδιο χρόνο με το ψάρι για να ετοιμαστούν. Βάζουμε μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο και κολοκυθάκι, σέλερι και σελινόριζα, ενώ ξύνουμε και λίγο λεμόνι.

Και μετά βάζουμε τον μπακαλιάρο μέσα στο τηγάνι σε μικρά κομμάτια.

Καπακώνουμε το τηγάνι και το αφήνουμε για 15 λεπτά.

Αφού ψηθεί το ψάρι, παίρνουμε το ζουμί, το «δένουμε» με λίγο κορν φλάουρ και έχουμε έτοιμη και τη σάλτσα.

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Βαρσοβία: Ο ταξιδιωτικός οδηγός του Τάσου Δούση

admin

«Τα μπλουζ του εργαζόμενου κοριτσιού» – Γυναίκες μουσικοί που τραγούδησαν για να διαμαρτυρηθούν | in.gr

admin

Μαδρίτη: Γνωρίστε την ισπανική πρωτεύουσα σαν ντόπιος

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies