Made in Parnassos… Από είδη λαϊκής τέχνης µέχρι γευστικά καλούδια, η περιοχή του Παρνασσού δεν υπερηφανεύεται τυχαία για τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα. Εδώ θα δείτε τι μπορείτε να βρείτε στα χωριά του Παρνασσού και την επόμενη φορά που θα πάτε μη εκδρομή μην αμελήσετε να δοκιμάσετε ή και να πάρετε μαζί σας.
1.Ζυµαρικά Αράχωβας – Παραδοσιακές χυλοπίτες και τραχανάς
Από αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από βοσκοτόπια του Παρνασσού φτιάχνονται οι περίφημες παραδοσιακές χυλοπίτες της Αράχωβας. Οι χυλοπίτες και ο τραχανάς είναι δύο είδη παραδοσιακών προϊόντων που κατέχουν περίοπτη θέση στην αραχωβίτικη κουζίνα.
Οι χυλοπίτες της Αράχωβας παρασκευάζονται από το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων Γέννημα Γης, που βρίσκεται στο Λιβάδι Αράχωβας. Με σύµβολο το διάσηµο Ρολόι, τα χειροποίητα ζυµαρικά Γέννηµα Γης παράγονται από το 2008 µε αγνές πρώτες ύλες. Χυλοπίτες, κριθαράκι, τραχανάς γλυκός ή ξινός αλλά και σταρένιος είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα. Tip: Γεµίστε τις αποσκευές σας από τα καταστήµατα στον κεντρικό δρόµο της Αράχωβας, αλλιώς αναζητήστε ή γευτείτε τα σε επιλεγµένα σηµεία στην Αθήνα. (https://www.genimagis.gr/)
2.Φορμαέλα Αράχωβας
Τυρί µε… ιστορία, καθώς τις πρώτες αναφορές τις συναντάµε στον Όµηρο («φορµός»). Κατοχυρωµένη από την Ε.Ε. µε ονοµασία προέλευσης, η φορµαέλα φτιάχνεται από φρέσκο πρόβειο γάλα και αποτελεί –ψητή ή τηγανητή– από τις must λιχουδιές που σερβίρουν οι ταβέρνες της περιοχής. Επ ευκαιρίας, δείτε εδώ Πού να φάτε στην Αράχωβα-τα 30 καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες. Προµηθευτείτε τη από τα ράφια των µαγαζιών µε παραδοσιακά προϊόντα. Τip: Άλλος ένας… τέλειος µεζές είναι το οψιµοτύρι, λευκό τυρί σαν αλοιφή, µε ελαφρώς υπόξινη γεύση!
3.Υφαντά Αράχωβας
Ανέκαθεν η Αράχωβα φηµιζόταν για τα περίτεχνα υφαντά της! Σε κάθε σπίτι υπήρχε αργαλειός και η ύφανση θεωρούνταν απαραίτητη διαδικασία για το νοικοκυριό, ωστόσο µετά το ’70 η υφαντουργία άρχισε να φθίνει. Στο Λαογραφικό Mουσείο γίνεται µια προσπάθεια αναβίωσης της τέχνης και πολλές κυρίες που είχαν µαθητεύσει σε επιδοτούµενα σεµινάρια (τα οργάνωσε ο Γεωργοτουριστικός & Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αράχωβας «Η Κυπάρισσος») διδάσκουν εκεί χρυσοκέντηµα-υφαντική.
4.Τσίπουρο Βασιλιάς
Μεζές χωρίς τσίπουρο δεν γίνεται και η Αράχωβα υπερηφανεύεται για το δικό της, που έχει µεγάλη ιστορία. Όλα ξεκίνησαν από το αυθεντικό καζάνι του 1926, απ’ όπου ο Τάκης και η Ανθή Σιδηρά (γνωστοί ως «Βασιλιάδες») έβγαζαν κάθε Νοέµβριο ντόπιο τσίπουρο – τα περίφηµα «ρακοκάζανα». Το εµφιαλωµένο πλέον του «Βασιλιά», µε το µοναδικό άρωµα και τη γεµάτη γεύση, παράγεται στο πιστοποιηµένο αποστακτήριο στο Ζεµενό. Αναζητήστε το σε όλα τα µαγαζιά της Αράχωβας, µε σύµβολο την… κορόνα! (FB. Τσίπουρο Bασιλιά)
5.Μέλι Παρνασσού
8.Παραδοσιακά Γλυκά Αράχωβας Παπαστάθη
Καρυδάτο, µυγδαλάτο, ροζιές, «πούρο» Αράχωβας, καρυδόπαστα και αµυγδαλόπαστα είναι µερικά µόνο από τα παραδοσιακά γλυκά… made in Arachova! Όλα ξεκίνησαν όταν η γιαγιά της οικογένειας Παπαστάθη γλύκαινε τους επισκέπτες της πανσιόν τους µε τα χειροποίητα γλυκίσµατά της… Πάνω στις ίδιες σπιτικές συνταγές, µε αγνές πρώτες ύλες, παρασκευάζονται µέχρι και σήµερα, και έχουν αγαπηθεί από ντόπιους και επισκέπτες. Οι ιδιοκτήτες ωστόσο ενηµερώνονται διαρκώς για τις νέες τάσεις στη ζαχαροπλαστική, εµπλουτίζοντας την γκάµα τους και µε µοντέρνες προτάσεις. Στο ανοιχτό εργαστήριο, στην είσοδο του χωριού, μπορείτε να δείτε τον τρόπο παραγωγής των λαχταριστών προφιτερόλ, των ζουµερών εκµέκ µε τσουρέκι, του µιλφέιγ (µε κρέµα και σοκολάτα) και των σιροπιαστών. Tip: Στα ράφια του ζαχαροπλαστείου θα βρούµε ακόµα σπιτικές µαρµελάδες, γλυκά του κουταλιού, µπισκότα και σοκολατάκια.
Δοκιμάστε το Καρυδάτο! Δεν είναι άλλο από υπέροχες λευκές µπουκίτσες από ντόπιο καρύδι, ζάχαρη, µπαχαρικά, ασπράδι αυγού και σιµιγδάλι, που φτιάχνονται µε κριτήριο την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών.
Αν τώρα απομακρυνθούμε λίγο, εντός της Βοιωτίας ωστόσο, φτάνουμε στον Ορχομενό, ο οποίος φημίζεται για τις περίφημες πέστροφες! Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που αξίζει να αναφερθεί και να έχετε υπόψη την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην περιοχή.
9.Πέστροφες Ορχοµενού
Ο Μέλας Ποταµός, που δέχεται τα κρυστάλλινα νερά των Πηγών Χαρίτων Ορχοµενού (τροφοδοτούνται από τις χιονισµένες κορυφές του Παρνασσού), αποτελεί το… φυσικό περιβάλλον για την εκτροφή πέστροφας. Με σχεδόν 50 χρόνια εµπειρίας, η επιχείρηση Δήµου καινοτοµεί µε την πασίγνωστη καπνιστή πέστροφα Saumonée, φιλέτο καπνισµένο παραδοσιακά µε ξύλο οξιάς και συσκευασµένο αεροστεγώς, ώστε η πλούσια γεύση του να παραµένει αναλλοίωτη. Εξίσου εκλεκτή είναι και η φρέσκια ηµέρας. Θα τις βρείτε σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης αλλά και στο ιχθυοτροφείο στην περιοχή του Ορχοµενού. (https://www.dimou-trouts.gr/)
Δείτε επίσης
Πηγή: www.travelstyle.gr