Τα Plásmata 3 δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον πανηγυρικό και συμβιωτικό χαρακτήρα μιας γιορτής στον δημόσιο χώρο. Όπως κάθε έργο που τοποθετείται στον χώρο του Πάρκου είναι σαν να φυτρώνει από αυτό, οι καθημερινές δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης συνιστούν τη ραχοκοκαλιά των φετινών Πλασμάτων. Ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού που μπλέκει αρμονικά την αλήθεια και την παραίσθηση.
Την αρχή κάνει μια περφόρμανς που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Το Yoann Bourgeois Art Company με το Opening του στήνει μια περφόρμανς που θα επαναληφθεί 8 μέρες ως μια εφήμερη στιγμή απόλυτης ελευθερίας: στο «Απλησίαστο Σημείο της Αιώρησης» (27, 28 Μαΐου & 6, 7, 8, 13, 14, 15 Ιουνίου).
Η μουσική ζει στο πάρκο κάθε μέρα, με το Stegi.Radio να προτείνει ένα πρόγραμμα με πάνω από εβδομήντα ραδιοφωνικούς παραγωγούς του να σχεδιάζουν τη μουσική των πλασμάτων του πάρκου σε ένα ιδιαίτερο booth, στήνοντας έναν φιλόξενο χώρο συνάντησης και ανταλλαγής. Για τρεις εβδομάδες, από τις 19.00 έως τις 23.00, με DJ sets, μουσικές ζωντανές εμφανίσεις και κουβέντες, ξεδιπλώνονται ιστορίες και ήχοι από τη Βραζιλία ως την Παλαιστίνη και από τα Βαλκάνια ως τη σύγχρονη Αθήνα. Το πάρκο γίνεται ένας ζωντανός χάρτης μνήμης και μουσικής — σημείο συνάντησης για επισκέπτες, κατοίκους και τη νέα γενιά δημιουργών της πόλης.
Παράλληλα, τα Plásmata 3 στήνουν κάθε Τετάρτη και Παρασκευή μια οθόνη κάτω απ’ τα δέντρα για να ζήσουμε και άλλες πραγματικότητες και πλάνες, καθώς το πάρκο γίνεται θερινός κινηματογράφος, με φανταστικές ιστορίες σπουδαίων κινηματογραφιστών, εικόνες μιας άλλης Αθήνας και μικρές ταινίες νέων βραβυμένων δημιουργών: από τον Hayao Miyazaki στην Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, από τον Victor Fleming στην Έφη Παππά, από τον Γιώργο Ζώη στον Luc Besson, από τον Άρη Καπλανίδη στον Dominique Monféry, από τον Gints Zilbalodis στους Τάσο Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη, από τους Δέσποινα Κούρτη και Andrea Gatopoulos στον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
Στο πλαίσιο των Πλασμάτων, δημιουργείται μια πλατφόρμα δημόσιου λόγου με ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την τοπική κοινωνία, που εστιάζει στο Πάρκο, στη Γειτονιά, στην Πόλη και τα Κοινά και προσκαλεί καλλιτέχνες, ερευνητές, επιστήμονες. να μας μιλήσουν. Επίσης, προσκαλούνται να μας μιλήσουν άνθρωποι που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Πεδίον του Άρεως και στις γύρω περιοχές, ενώ με αφορμή τις συζητήσεις, θα παρουσιάσει τα ευρήματα της για το πάρκο και την περιοχή η ερευνητική ομάδα του Κοινωνικού Άτλαντα της Αθήνας, όπως και η ομάδα «Afrosocially» για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς της κοινότητας αφρικανικής καταγωγής. Σε όλες τις συζητήσεις προσκαλείται να συμμετάσχει ενεργά και το κοινό.
Από τη γειτονιά γύρω από το Πεδίον του Άρεως, μέσα στο πάρκο. Pop up bars, street food καντίνες, γεύσεις που μας έχουν μεγαλώσει μέσα στην πόλη. Το φαγητό και το ποτό στα Πλάσματα αποτελεί μια γαστρονομική περιπέτεια που μας ενώνει και μας ηρεμεί, ως μια μικρή τελετή καθημερινής χαράς. Πέντε μοναδικά στέκια φέρνουν γεύσεις από κάθε γωνιά της πόλης και του κόσμου. Το Apoteka συνεργάζεται με το Stegi.Radio και μεταφέρει το πνεύμα της Βικτώριας σε ένα pop-up μπαρ με δροσιστικά ποτά. Το Guerilla Chef Burger σερβίρει αγαπημένα burgers αλλά και μια νέα, ανατολίτικη συνταγή με έμπνευση από τον Λίβανο. Η Γαρδένια, το ιστορικό αναψυκτήριο του πάρκου είναι εκεί για μια στάση στην περιήγηση της έκθεσης και προσφέρει δροσερά ροφήματα και σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Το Falafel Al Sharq προσφέρει αυθεντικά φαλάφελ και street food με άρωμα Μέσης Ανατολής. Και η Vana Ba Afrika Canteen μάς συστήνει την αφρικανική κουζίνα μέσα από πικάντικα πιάτα που ενώνουν την Κυψέλη με τη Γκάνα, την Αιθιοπία και το Μαρόκο.
Τα Plásmata συνδέονται με τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις γύρω από το Πεδίον του Άρεως. Με μελέτες, συνεργασίες και δράσεις επιχειρηματικής ενδυνάμωσης, στόχος είναι η ουσιαστική σύνδεση της έκθεσης με τη γειτονιά. Παράλληλα, μέσα από την εφαρμογή Plásmata App, το κοινό έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για τα έργα, τις δράσεις και τους συμμετέχοντες της έκθεσης, το καθημερινό πρόγραμμα των δράσεων της έκθεσης (κινηματογράφος, Stegi.Radio, συζητήσεις, φαγητό, περιηγήσεις). Στη διάρκεια των Πλασμάτων θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ψηφιακού μετασχηματισμού για 30+ τοπικές επιχειρήσεις, από αφρικανικά κομμωτήρια μέχρι δημιουργικά studios. Όλα σχεδιασμένα με σεβασμό στον τόπο και τους ανθρώπους του.
Τα Plásmata 3 είναι αλλόκοτα. Αλλά και αξιολάτρευτα. Τρυφερά και οικεία. Μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: Υπάρχουν; Υπήρξαν; Θα υπάρξουν; Ίσως τελικά αυτό να μην έχει και τόση σημασία. Πάμε στα Plásmata 3 να παίξουμε, δίχως να σκεφτόμαστε τι είναι κανονικό και τι όχι. Κάντε μια παύση και σχεδιάστε τη δική σας διαδρομή. Δεν χρειάζεται εισιτήριο. Μόνο φαντασία.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ
Performance
Yoann Bourgeois Art Company, Approach 17. Opening
27, 28 Μαΐου & 6, 13 Ιουνίου 19.00, 19.30, 20.00, 7, 8, 14, 15 Ιουνίου 19.30, 20.00, 20.30
Επιμέλεια: Ιλειάνα Δημάδη, Κωνσταντίνος Τζάθας
Μια σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά. Ένας άνθρωπος την ανεβαίνει. Φτάνει στην κορυφή της, πέφτει στο κενό και, αυτόματα, αψηφώντας το νόμο της βαρύτητας, επανέρχεται, για να την ανέβει ξανά, να πέσει ξανά, να σηκωθεί και πάλι.
Χορογράφος των Harry Styles, Coldplay και Selena Gomez και συνεργάτης της Louis Vuitton, της Apple και της Tiffany & Co., o Γάλλος δημιουργός Γιαν Μπουρζουά παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά του στην Αθήνα και, συγκεκριμένα, ένα από τα πιο διάσημα έργα του: το “Approach 17. Opening”, ένα οπτικό ποίημα εν κινήσει, εμπνευσμένο από το μουσικό έργο “Glassworks” του Philip Glass. Έχοντας ξεκινήσει από τον χώρο του τσίρκου, ο Μπουρζουά έχει ως σήμα-κατατεθέν μια ακροβατική, απρόβλεπτα αστεία και συγκινητικά ποιητική κινητική γλώσσα, στα όρια της αρχιτεκτονικής και του χορού. Αψηφά τους νόμους της φύσης και απελευθερώνει τα σώματα στην ύψιστη χαρά της αιώρησης, προσεγγίζοντας με υπαρξιακούς όρους την τσιρκολάνικη ακροβασία. Γιατί το σιωπηλό πλάσμα που ανεβαίνει τη σκάλα -προς τον ουρανό, το τίποτα, τα πάντα;- μόνο και μόνο για να πέσει και να την ξανανέβει είναι σα να απηχεί το απόφθεγμα του Σάμιουελ Μπέκετ: «Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα».
Η ιλιγγιώδης ανάβαση προς το άφταστο, η ανύψωση, η πτώση και ο τρόμος του κενού γίνονται ένας αλλόκοτος ύμνος σε μια μοναδική, εφήμερη στιγμή απόλυτης ελευθερίας: στο «Απλησίαστο Σημείο της Αιώρησης», όπως είναι και ο υπότιτλος του έργου.
Η ζωντανή περφόρμανς, διάρκειας 8, παρουσιάζεται 8 ημέρες.
Κινηματογράφος
Κάθε Τετάρτη & Παρασκευή
Επιμέλεια: Ελιζαμπέττα Ηλία Γεωργιάδου
And the dreams that you dare to dream, really do come true.
Dorothy Gale, ιπτάμενα ταξί, πνεύματα του δάσους, μαζί με συζητήσεις στα μπαλκόνια αθηναϊκών πολυκατοικιών και βόλτες με σκέιτ. Δίπλα στα “Plásmata 3”, ένα αφιέρωμα με έξι ταινίες μεγάλου μήκους και επτά μικρού μήκους, που μεταμορφώνουν το Πεδίον του Άρεως σε υπαίθριο σινεμά, ζωντανεύοντας αγαπημένες κινηματογραφικές εμπειρίες και όνειρα.
Ταινίες φαντασίας, sci-fi και ταινίες για την Αθήνα, μαζί με μικρού μήκους ανερχόμενων Ελλήνων δημιουργών που συνδέονται με το οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση έρχονται να μετατρέψουν το Πάρκο σε θερινό σινεμά, σε μια σειρά από προβολές με φόντο τα έργα της έκθεσης. Σαν μαγική προέκταση των Πλασμάτων που κατακλύζουν το Πεδίον του Άρεως, οι κινηματογραφικές προβολές ακολουθούν τα κυρίαρχα ερωτήματα της έκθεσης. Πόσο πραγματική είναι η πραγματικότητα που ζούμε; Πού βρίσκεται τελικά το σπίτι μας; Ποια είναι η δική μας Αθήνα; Πόσο αληθινά είναι τα μη ανθρώπινα όντα;
Οι προβολές ξεκινούν με απόβαση στη φανταστική χώρα του Οζ, που μετά από σχεδόν 85 χρόνια συνεχίζει να γοητεύει, μαζί με το σκοτεινό παραμύθι “Washingtonia” της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Η βραβευμένη στα φετινά Όσκαρ ταινία animation “Flow” συναντά δύο μικρού μήκους animation, το “The Hunter” της Έφης Παπά και τον σουρεαλιστικό κόσμο του Salvador Dalí στο “Destino”. Αναζητώντας το «Πέμπτο Στοιχείο» στο Πεδίον του Άρεως –την εμβληματική sci-fi ταινία του Luc Besson–, θα συναντήσουμε και το “Third Kind” του Γιώργου Ζώη, βγαλμένο από ένα κοντινό δυστοπικό μέλλον. Η ιστορία μιας πόλης παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» των Χρήστου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη, σε παραγωγή του Onassis Culture, το οποίο προβάλλεται μαζί με το πολυβραβευμένο animation «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη, για τα μπαλκόνια ως μικρογραφία της αθηναϊκής κοινωνίας. Έφηβοι με σκέιτ περιπλανιόνται άσκοπα στην καλοκαιρινή Αθήνα στο ντεμπούτο του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, “Wasted Youth”, ενώ η μικρού μήκους “Numb” της Δέσποινας Κούρτη σκιαγραφεί με ευαισθησία την απώλεια και την εφηβεία. Οι προβολές θα ολοκληρωθούν με τη μαγική ταινία του Ιάπωνα δημιουργού Hayao Miyazaki, “My Neighbor Totoro”, που θα προβληθεί μαζί με την εξολοκλήρου φτιαγμένη με AI ταινία του Ανδρέα Γατόπουλου, “The Eggregores’ Theory”, η οποία βραβεύτηκε φέτος με το Onassis Film Award. Τις ταινίες θα προλογίσουν οι δημιουργοί των μικρού μήκους.
Πρόγραμμα προβολών
Τετάρτη 28 Μαΐου 2025
20:15 | Προλογίζει η σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
20:30 | “Washingtonia” της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (Ελλάδα, 2014, 24΄)
21:00 | «Ο Μάγος του Οζ» του Victor Fleming (ΗΠΑ, 1939, 101΄)
Παρασκευή 30 Μαΐου 2025
20.15 | Προλογίζει η σκηνοθέτρια Έφη Παππά
20:30 | “Destino” του Dominique Monféry (ΗΠΑ, 2003, 7΄)
20:40 | “The Hunter” της Έφης Παππά (Ηνωμένο Βασίλειο, 2014, 3΄)
20:45 | “Flow – Η Γάτα που δεν φοβόταν το νερό” του Gints Zilbalodis (Λετονία, 2024, 85΄)
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025
20:15 | Προλογίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης
20:30 | “Third Kind” του Γιώργου Ζώη (Ελλάδα, 2018, 32΄)
21:05 | «Το Πέμπτο Στοιχείο» του Luc Besson (Γαλλία, 1997, 126΄)
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025
20:15 | Προλογίζουν οι Άρης Καπλανίδης και Ηλίας Ρουμελιώτης
20:30 | «Από το Μπαλκόνι» των Άρη Καπλανίδη και Ηλία Ρουμελιώτη (Ελλάδα, 2020, 13΄)
20:45 | «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» των Τάσου Λάγγη & Γιάννη Γαϊτανίδη (Ελλάδα, 2021, 87΄)
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025
20:15 | Προλογίζει η σκηνοθέτρια Δέσποινα Κούρτη
20:30 | “Numb” της Δέσποινας Κούρτη (Ελλάδα, 2024, 20΄)
20:50 | “Wasted Youth” του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ελλάδα, 2011, 122΄)
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025
20:15 | Προλογίζει ο Ανδρέας Γατόπουλος
20:30 | “The Eggregores’ Theory” του Andrea Gatopoulos (Ιταλία, 2024, 15΄)
20:45 | «Η γειτονιά του δάσους: Οι περιπέτειες του Τοτόρο» του Hayao Miyazaki (Ιαπωνία, 1988, 86΄)
Μουσική | Stegi.Radio
Επιμέλεια: voltnoi & quetempo (Stegi.Radio), Άκης Χοντάσης
Το Stegi.Radio αποτελεί για ακόμα μια φορά οργανικό κομμάτι των Πλασμάτων στο Πεδίον του Άρεως. Πάνω από εβδομήντα παραγωγοί του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Στέγης εμφανίζονται στο πλαίσιο της έκθεσης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο booth, για τους επισκέπτες της έκθεσης, τους κάτοικους της πόλης και των μουσικών της κοινοτήτων αλλά και της νέας αθηναϊκής γενιάς DJs, μουσικών και παραγωγών.
Από το 1934, το Πεδίον του Άρεως, μέσα από την ίδια του τη θέση, τις γειτονιές που συνδέει, τις αλλαγές και τις μεταμορφώσεις που έχει υποστεί μέσα στα χρόνια, είναι μια σελίδα της ελληνικής ιστορίας και μια ακτινογραφία της διαμόρφωσης του ελληνικού κράτους. Το Stegi.Radio αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των πολυπρισματικών μουσικών κοινοτήτων της Αθήνας και του εξωτερικού. Οι DJs και οι selectors του μεταχειρίζονται τη μουσική σαν ένα άλλο είδος ιστορικού υλικού, φέρνοντας στην επιφάνεια χαμένες ή απροσδόκητες συνδέσεις, νέες αφηγήσεις, φωνές και ήχους, εξασκώντας μια εναλλακτική ιστοριογραφία.
Για τρεις εβδομάδες, μέσα από DJ sets, ζωντανές εμφανίσεις και συζητήσεις, ξετυλίγονται μεταξύ άλλων αφηγήσεις όπως η πολιτική ιστορία του βραζιλιάνικου baile funk, η θέση της jazz και της dub ως συστατικά στοιχεία της σύγχρονης μουσικής, το αποτύπωμα που αφήνει η παλαιστινιακή παράδοση και μουσική στον σύγχρονο κόσμο, η ελληνική μουσική παράδοση και τα νήματα που τη συνδέουν με την περιφέρεια της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Πρόγραμμα
Τρίτη 27 Μαΐου
19:00 – 21:00 | Foteini Korre
21:00 – 23:00 | Κωστής (Black Athena)
Τετάρτη 28 Μαΐου
19:00 – 20:00 | Socrates Antypas
20:00 – 21:00 | io
21:00 – 22:00 | Fonoptikon (DJ set)
22:00 – 23:00 | METAMAN (DJ set)
Πέμπτη 29 Μαΐου
19:00 – 20:00 | Σοφία Στεργίου
20:00 – 21:00 | Giganta
21:00 – 22:00 | Bright
22:00 – 23:00 | Chevy
Παρασκευή 30 Μαΐου
19:00 – 20:00 | Cool Geeks
20:00 – 21:00 | Rou & Selene
21:00 – 23:00 | TIME FLIES
Σάββατο 31 Μαΐου
19:00 – 20:00 | Νίκος Ερηνάκης – Listening Session
20:00 – 21:00 | A.Square
21:00 – 22:00 | Andreas Palmer
22:00 – 23:00 | DJ NOT I
Κυριακή 1 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | GG Albuquerque – Listening Session
20:00 – 21:00 | Katia
21:00 – 23:00 | Coco María
Δευτέρα 2 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | RETROGRADE DAYS
20:00 – 21:00 | Dust Road
21:00 – 23:00 | The Boy (DJ set)
Τρίτη 3 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | A. Epitheti (DJ set)
20:00 – 21:00 | Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία
21:00 – 22:00 | Miss Trouli
22:00 – 23:00 | Poor J’Darr
Τετάρτη 4 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | Georgia Taglietti – Listening Session
20:00 – 21:00 | Christopher King
21:00 – 22:00 | Runner
22:00 – 23:00 | ninafterdark
Πέμπτη 5 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | Jo (Black Athena)
20:00 – 21:00 | FOXY
21:00 – 22:00 | Joseph Mouzakitis
22:00 – 23:00 | Katohos (DJ set)
Παρασκευή 6 Ιουνίου
18:30 – 20:40| African Voices
18:30 – 19:10 | Χορός Και Θηλυκότητες: Από τη Σωματικότητα στην Κοινωνική Ταυτότητα / Συμμετέχουν: Aissata Kouyaté, Hawa Kouyaté, Μαρία Ειρήνη Sackey, Βασιλική Μαυρίδη
19:15 – 19:55 | Αφρικάνικες Διασπορικές Κοινότητες: To Ανήκειν και η Αθηναϊκή Εμπειρία / Συμμετέχουν: Moussa Sanagare, Ιbrahim Diallo, Linda Nyogo, Ανδρέας Νοταράς
20:00 – 20:40 | Το Ζήτημα της Ιθαγένειας / Συμμετέχουν: Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής, Κατερίνα Ροζάκου
21:30 – 22:00 | διάλειμμα
22:00 – 23:00 | Scorpio Qveen
Σάββατο 7 Ιουνίου
19:00 – 21:00 | George Edward: Strangeness of Jazz – Listening Session
21:00 – 22:00 | Carina Obukhova
22:00 – 23:00 | Janet Davis
Κυριακή 8 Ιουνίου
19:00 – 21:00 | George Edward: Strangeness of Dub – Listening Session
21:00 – 23:00 | Tash LC
Δευτέρα 9 Ιουνίου
19:00 – 21:30 | African Voices
19:00 – 19:30 | Gumboot Trio (Live)
19:30 – 21:30 | Kelenya Band (Live)21:30 – 22:00 | διάλειμμα
22:00 – 23:00 | Arsenal Mikebe
Τρίτη 10 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | Ηλίας Πίτσιος (aka Dynamons)
20:00 – 21:00 | Yannis Iasonidis
21:00 – 22:00 | Laura Vargas
22:00 – 23:00 | pink.wav
Τετάρτη 11 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | Μάριος Βισβίκης (DJ set)
20:00 – 21:00 | Άννα-Μαρία Ράμμου (AMR) (DJ set)
21:00 – 22:00 | Αδαμάντιος (Teranga Beat)
22:00 – 23:00 | Terra Exotica
Πέμπτη 12 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | Christina Hazboun – Listening Session
20:00 – 21:00 | Veil
21:00 – 22:00 | Kairo 7000
22:00 – 23:00 | Low Jack
Παρασκευή 13 Ιουνίου
Stegi.Radio x Kiosk Radio
19:00 – 20:00 | PAPAIOANNOU
20:00 – 21:00 | Elisethere
21:00 – 22:00 | VIELL
22:00 – 23:00 | Selmz
Σάββατο 14 Ιουνίου
Stegi.Radio x Kiosk Radio
19:00 – 20:00 | iced lattina
20:00 – 21:00 | Τάσος Στάμου (DJ set)
21:00 – 22:00 | Pala10
22:00 – 23:00 | DJ Problems
Κυριακή 15 Ιουνίου
19:00 – 20:00 | Stathis Kalatzis
20:00 – 21:30 | POLYXENE
21:30 – 23:00 | UNIIQU3
Συζητήσεις
Επιμέλεια συζητήσεων: Πάσκουα Βοργιά
To Πεδίο του Άρεως ως σημείο κοινωνικής πύκνωσης, ως τόπος συλλογής επιθυμιών και συμβίωσης για όλες τις «φυλές» της πόλης. Ως πέρασμα, καθώς διαρκώς διασχίζεται από κατοίκους, ταξιδιώτες, αθλούμενους, αγωνιστές και περιηγητές. Το Πεδίο του Άρεως ως πεδίο συνάντησης δυνάμεων, ομάδων, ανθρώπων, ζώων, φυτών, υποδομών, επιδιώξεων, αντιπαραθέσεων, συζητήσεων και συνθέσεων. Αλλά και τόπος παύσης και ανάπαυσης, ηρεμίας, αγάπης, έρωτα και σωματικής επαφής. Τόπος που ανήκει σε όλους, αλλά και είναι και πολύ προσωπικός. Το Πεδίο ως καθρέφτης της πόλης και ως μικρογραφία της αθηναϊκής κοινωνίας. Τα Πλάσματα του Πάρκου είναι τα ζώα και τα φυτά που το κατοικούν, οι άνθρωποι που το διαπερνούν, οι ιστορίες και οι αφηγήσεις που κρύβονται μέσα του.
Πάνω στο Πεδίο έχουν κατά καιρούς προβληθεί οι φαντασιώσεις ενός έθνους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται και η αποσυμπίεσή τους. Είτε σαν χώρος συγκέντρωσης στρατιωτικής ισχύος (π.χ. Φρουρά των Αθηνών στη δεκαετία του ’30, προτομές, μνημεία ηρώων του ‘21, κλπ), είτε ως τόπος αναψυχής των Αθηναίων, μέσα από τους κήπους και τα θέατρα του, που φιλοξενούσαν τραγουδιστές, ηθοποιούς και καλλιτέχνες του βαριετέ και του τσίρκου. Έχει υπάρξει καταφύγιο των κατατρεγμένων (προσωρινός καταυλισμός προσφύγων μεταξύ άλλων), αλλά και χώρος «ελεύθερου πρασίνου» για την αριστοκρατία κάποτε, τα πάλαι ποτέ αστικά στρώματα της Κυψέλης, και για τους κατοίκους του σήμερα που στην συνύπαρξή τους αψηφούν ταξικές, πολιτικές, γλωσσικές και πολιτιστικές ετικέτες και διαχωρισμούς. Μεταξύ συνεχών αναπλάσεων, κρίσεων και παρακμής ενίοτε, περιφράξεων και αλλεπάλληλων θαυμαστών συγκατοικήσεων και συμβιώσεων, αλλά και καταπατήσεων και παραβάσεων, το πάρκο παραμένει ένας αληθινά ανοιχτός δημόσιος χώρος που προσκαλεί τον επισκέπτη και την επισκέπτρια να βυθιστεί μέσα του, ενώ η πολεοδομική και κοινωνική σημασία του παραμένει καίρια.
Στη σειρά συζητήσεων που γίνεται στο πλαίσιο των Πλασμάτων, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλεί ανθρώπους να μιλήσουν για το Πάρκο, για τη Γειτονιά (ως η βασική ενότητα συνύπαρξης), για την Πόλη (που τα περιλαμβάνει όλα αυτά), καθώς για και την Τέχνη και τους θεσμούς στον δημόσιο χώρο. Τα Plásmata είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία έκθεση. Είναι η δυνατότητα που υπάρχει μέσα στον δημόσιο χώρο και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να δημιουργεί έναν χώρο στον οποίο ο δημόσιος λόγος, η ελεύθερη έκφραση και η συνεύρεση διαφορετικών ιδεών μπορούν να κάνουν την πιθανότητα πραγματικότητα.
Τα Plásmata 3 ζητούν την φιλοξενία του Πεδίου του Άρεως, των πλασμάτων, των υποδομών και των θεσμών που το συνθέτουν. Οι συζητήσεις και οι παρουσιάσεις ίσως μας βοηθήσουν να το καταλάβουμε καλύτερα, καθώς θα αποπειραθούμε να χαρτογραφήσουμε κάποιες από τις ιστορίες που το συνθέτουν, από το παρόν, το παρελθόν, αλλά και το μέλλον του. Σε αυτή τη σειρά εκδηλώσεων, προσκαλούνται άνθρωποι που έχουν περάσει ένα (μικρό ή μεγάλο) μέρος της ζωής τους μέσα ή κοντά στο Πάρκο, που το πονούν, το μελετούν, και το φροντίζουν. Ερευνητές, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, κάτοικοι, απλοί περαστικοί, οργανωμένες ομάδες, προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε μια σειρά συζητήσεων που γίνονται μέσα στο πάρκο και για το πάρκο, καθώς και για τη γειτονιά και την πόλη που το περιβάλλει.
Artists talks
We’ve met before, haven’t we? Μια φράση του David Lynch γίνεται η αφορμή για να ξεκινήσει ένα ταξίδι στα παρτέρια του Πεδίου του Άρεως, αναζητώντας τα Plásmata 3 στην ομορφιά του καθημερινού. Φυσικά, αναλογικά, ψηφιακά – πραγματικά. 15 καλλιτέχνες σε 4 πάνελ και ένα performance lecture παρουσιάζουν το έργο τους στη μικρή γιορτή της τέχνης, του δικαιώματος στην τεμπελιά, της δύναμης της συνύπαρξης.Μια φανταστική αρχαιολογία χωρίς ιεραρχίες, μια ψευδοαρχαιολογία που μας καλεί να φτιάξουμε ένα άλλο παρελθόν και μαζί και μέλλον. Ζώα μικρά και μεγάλα, οικεία αλλά και παράδοξα μας ρωτούν πόσο κοντά ή μακριά μας είναι ο γείτονάς μας, τόσο διαφορετικός και τόσο ίδιος με εμάς. Τεχνοσαμάνοι, ταχυδακτυλουργοί και τοτέμ μας προσκαλούν να φτιάξουμε τη δική μας δημοκρατία των ονείρων, εκεί όπου όλα είναι πιθανά.
Πέμπτη 29 Μαΐου
19.00-20.30
We’ve met before, haven’t we?
Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση/ Επιμελήτρια Plásmata 3)
Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης Ιδρύματος Ωνάση, General Manager Plásmata 3)
Συζητούν οι: Έφη Γούση, Αίας Κόκκαλης, Ziad Antar
20.30-21.30
Η Δημοκρατία των ονείρων
Πώς θα θέλαμε να τρώμε, να ερωτευόμαστε και να παίζουμε στο μέλλον; Τι είναι το τεχνοσαμανικό πνεύμα του Πάρκου και τι απαιτεί η λατρεία του; Τι περιθώριο στην αλήθεια αφήνει ένας κατασκευασμένος κόσμος, που όμως είναι ο κόσμος στον οποίον όλοι πιστεύουμε;
Συζητούν οι: Pierre-Christophe Gam, Kalos & Klio, Martyna Marciniak
Συντονισμός: Ιωάννα Ζούλη, Ερευνήτρια και επιμελήτρια, Συντονίστρια επικοινωνίας του Onassis AiR
21.30-22:00
“πως τον λέν’, πως τον λέν’ τον ποταμό: Κυκλοβόρος»
Performance Lecture με τον Λεωνίδα Οικονόμου
Σάββατο 31 Μαΐου
19.00-20.00
Αναρχαιολογία και εργαζόμενα σουβενίρ
Τι μπορεί να πει μια πουφοκολώνα που κοιτάει τα Εξάρχεια κάτω από μία ντισκομπάλα; Πώς ξεκουράζονται τα εργαζόμενα σουβενίρ; Μπορεί ακόμη κι ένας πανκ Παρθενώνας φτιαγμένος από πεζοδρόμια και ιστορίες της πόλης να διακόψει το αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι; Τι φορτίο σηκώνει ένα γλυπτό γυναικείου σώματος στον δημόσιο χώρο και πόσο ανατρεπτικό μπορεί να είναι το ίδιο ή η καταγραφή του;
Συζητούν οι: Ανδρέας Αγγελιδάκης, The Callas / Lakis & Aris Ionas, Κατερίνα Κομιανού
Συντονισμός: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
20.00-21:00
Γείτονες
Ποιοι είναι οι γείτονές μας και πώς μπορούμε να τους δούμε μέσα από τα μάτια του άλλου; Μπορούμε να πούμε ιστορίες αγάπες μέσα από κάμερες παρακολούθησης, Μπορεί να υπάρξει έρωτας χωρίς εξουσίαση κι εξουσίαση χωρίς ερωτισμό;
Noemi Iglesias Barrios, Μανούσος Μανουσάκης, Janis Rafa
Συντονισμός: Δάφνη Δραγώνα, Επιμελήτρια εκθέσεων, διδάσκουσα στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
Συζητήσεις
Κυριακή 1.6 | 19.00-21.00
Πλάσματα του Πάρκου
Άνθρωποι, φυτά και ζώα που συνιστούν το οικοσύστημά του πάρκου, από μια ιστορική, πολιτισμική, και οικολογική σκοπιά. Είναι το Πεδίον του Άρεως ένα νησί κοινωνικής πύκνωσης, ένα μοντέλο για το πως ζούμε μαζί μέσα στην πόλη, ένα πεδίο μάχης, ή μια τεχνητή φύση έκφραση ενός συγκεκριμένου φαντασιακού; Γνωρίζοντας το Πάρκο μέσα από τις μικρές και τις μεγάλες ιστορίες του, μέσα από τις ανάγκες και τα όνειρα των πλασμάτων που το διασχίζουν και το κατοικούν.
- Δημήτρης Καλαντζής, δημοσιογράφος, νόμιμος εκπρόσωπος οργάνωσης “Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ”
- Kώστας Καρκανιάς, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», Μηχανικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
- Μανώλης Μπαχλιτζανάκης, Πρόεδρος Συλλόγου «Αθηνά»
- Ελένη Μουγιάκου, Γεωπόνος, μέλος της commonspace, κύρια ερευνήτρια του έργου “URBAN HEAT WATCH”
- Αγγελική Ηλία, διευθύντρια 65ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Κάτω Πατήσια), πρώην διευθύντρια 2ου Γενικού Λυκείου Αθηνών “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” (Χέυδεν Βικτώρια)
- Λευτέρης Σταύρακας, συνεργάτης Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας
- Συντονισμός: Σταύρος-Νικηφόρος Σπυρέλλης, Κύριος Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
Πέμπτη 5.6 | 19.00-21.00
Oι γειτονιές και οι γείτονες του Πεδίου
Κάτοικοι, καλλιτέχνες/ιδες, ερευνητές/τριες, ακτιβιστές/τριες, εργαζόμενοι/ες στην περιοχή, μοιράζονται τα βιώματά τους από τη συνύπαρξη και την καθημερινότητά τους στη γειτονιά. Οργανισμοί και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών φέρνουν στο προσκήνιο τη γνώση που έχουν αποκομίσει μέσα από την κοινωνική και ερευνητική τους δραστηριότητα, χαρτογραφώντας μέσα από το μοναδικό τους πρίσμα τις γειτονιές γύρω από το Πεδίο, και αναδεικνύοντας την ταυτότητα και το όραμα των κοινοτήτων που τις συναποτελούν.
- Μενέλαος Καραμαγγιώλης, κινηματογραφιστής, καλλιτέχνης, μέλος της Døcumatism
- Grace Nwoke, Researcher, Performing Artist, Member of Døcumatism, co – founder of Afrosocially
- Denia Nicolas, Social Impact and Curriculum Development Lead at Free Movement Skateboarding
- Νίκος Οντουμπιτάν / Nikos-Deji Odubitan – Founder & Managing Director Generation 2.0 for Rights Equality and Diversity
- Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, ΕSTO Association
- Ίρις Πολύζου, ΕΜΠ / ερευνητική ομάδα του Κοινωνικού Άτλαντα της Αθήνας
- Συντονισμός: Precious Obediah, Digital Marketing Manager | Founder of Afrosocially | Community Engagement Strategist
Tρίτη 10.6 | 19.00-21.00
Deepfake, μια βόλτα στην άκρη του ψεύτικου
- Μάκης Μαλαφέκας, συγγραφέας
- Δημήτρης Μανιάτης, δημοσιογράφος
Πέμπτη 12.6 | 19.00-21.00
Τι να σου κάνει κι η Τέχνη; Συνυπάρχοντας στην Αθήνα
Πώς προσεγγίζουμε τον δημόσιο χώρο της πόλης μέσα από καλλιτεχνικές και επιμελητικές πρακτικές; Ποιός είναι ο ρόλος και η ευθύνη μας ως επαγγελματίες της τέχνης στο άνοιγμα αυτού του διαλόγου με τους συμπολίτες μας; Πώς όλα αυτά επηρεάζουν τη μορφολογία του αστικού και κοινωνικού τοπίου μέσα στο χρόνο;
- Πρόδρομος Τσιαβός, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής ανάπτυξης και καινοτομίας του Ομίλου Ωνάση
- Μανώλης Αφολάνιο, μουσικός, περφόρμερ, μέλος του Anasa Cultural Center
- Κωνσταντίνος Πίττας, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση
- Χρυσάνθη Κουμιανιάκη, εικαστικός, συνιδρύτρια του 3 137 artist-run space
- Ειρήνη Λιναρδάκη, εικαστικός, public art project developer, μέλος Οnassis ONX
- Συντονισμός: Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, επιμελήτρια, συν-διευθύντρια Counterpoints Greece
Food Kiosks & Bar
Επιμέλεια: Φώτης Λιάπης
Μια γειτονιά είναι οι μυρωδιές των φαγητών, οι γεύσεις που σε κάνουν να αναπολήσεις, ένα αστείο πάνω από ένα ποτό, τα λερωμένα χέρια και χείλια, ο ήχος του πλήθους που κάνει τη μουσική να ακούγεται κάπως αλλιώς. Φέρνοντας μαζί γεύσεις, ποτά και ήχους από διάφορα σημεία του κόσμου που όμως έχουν ριζώσει στις γειτονιές γύρω από το Πεδίο, τα Plásmata 3 σε καλούν να σταματήσεις για λίγο, να φας και να πιείς, να γελάσεις, να απολαύσεις.
Apoteka x STEGI.RADIO Bar
Το “Apoteka”, το μπαρ που έφερε ξανά στον χάρτη των Αθηναίων τη γειτονιά της Πλατείας Βικτωρίας, σαν να έχει βγει από κάποια ταινία των 80s, ενώνει δυνάμεις με το STEGI.RADIO για ένα pop-up bar στα Plásmata. Από το custom-made γαλάζιο μπαρ μέχρι τις «μαύρες» μουσικές και το πολυσυλλεκτικό κοινό του, το “Apoteka” μεταφέρει την ενέργεια της γειτονιάς του σε έναν δημόσιο χώρο που ξαναβρίσκει τη φωνή του.
Guerilla Chef Burger
Ο Fahd και η ομάδα του Guerilla Chef Burger έρχονται στα Plásmata με τα all-time-classic burger των Εξαρχειων και του Νέου Κόσμου, αλλά και ένα ειδικά φτιαγμένο Lebanese-inspired burger – φόρο τιμής στις ρίζες του chef, με άρωμα Ανατολής και street κουλτούρας. Γεύσεις που έχουν μεγαλώσει μέσα στην πόλη, τώρα σερβίρονται στο πιο ζωντανό αστικό πάρκο της Αθήνας.
Γαρδένια Αναψυκτήριο
Η καρδιά του πάρκου στο φυσικό της περιβάλλον. Η «Γαρδένια» δεν είναι απλώς το καφέ του Πεδίου – είναι μνήμη, αλλά και σημείο συνάντησης των Αθηναίων. Δεν θα μπορούσε παρά να είναι σημείο συνάντησης και στον χάρτη των πλασμάτων για όσους θέλουν να κάνουν μια γρήγορη στάση κάτω από τα δέντρα και να απολαύσουν καφέ, χυμούς, γρανίτες, μπίρες, παγωτά, χοτ ντογκ και βάφλες. Ιδανικό για αυτούς που τριγυρίζουν ανάμεσα στα Plásmata του πάρκου, αλλά και για όσους παρακολουθήσουν ταινίες στο υπαίθριο σινεμά του φεστιβάλ.
Falafel al sharq
Από τη Λιοσίων με αγάπη – και μπόλικο ταχίνι. Το “Falafel Al Sharq” είναι σταθερή αξία για όσους κινούνται στο κέντρο της πόλης. Ένα μικρό spot που έγινε σημείο αναφοράς για τα αυθεντικά, τραγανά φαλάφελ του – και όχι μόνο. Στα Plásmata έρχεται με τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις του: τα διάσημα φαλάφελ και ένα αιγυπτιακό κοτόπουλο που φέρνει τη Μέση Ανατολή στο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Γεύσεις απλές, αλλά πλούσιες, ιδανικές για να τις πάρεις στο χέρι, να περιπλανηθείς στο πάρκο και να ταξιδέψεις σε τόπους μαγικούς – χωρίς να φύγεις απ’ τη Λιοσίων.
Vana Ba Afrika Canteen
O σύλλογος Vana Ba Afrika φέρνει στα Plásmata γεύσεις από την πολιτιστική κληρονομιά της Αφρικής και, πιο συγκεκριμένα, τις κοινότητες από την Γκάνα, την Αιθιοπία και το Μαρόκο. Τρία αφρικανικά εστιατόρια της Κυψέλης θα σερβίρουν πιάτα με έντονα αρώματα και πικάντικες γεύσεις της Αφρικής, δημιουργώντας έναν γαστρονομικό διάλογο που συνδέει την περιοχή με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ιδανικό για όσους θέλουν να ανακαλύψουν νέες γεύσεις, να μάθουν για άλλες κουλτούρες και να ζήσουν μια γαστρονομική περιπέτεια, ενώ απολαμβάνουν τη μοναδική ενέργεια του πάρκου.
Προσβάσιμες ξεναγήσεις
Τα Plásmata 3 φιλοξενούν στο Πεδίον του Άρεως δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες. Στο πλαίσιο προσβασιμοποίησης των εκδηλώσεων της έκθεσης, οργανώνονται ξεναγήσεις με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, καθώς και ξεναγήσεις με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.
Πρόγραμμα Ξεναγήσεων
Ξεναγήσεις με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα:
Τρίτη 3 Ιουνίου, 18:00
Τρίτη 10 Ιουνίου, 18:00
Ξεναγήσεις με Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία:
Τετάρτη 11 Ιουνίου, 19:00
Παρασκευή 13 Ιουνίου, 19:00
Οι προσβάσιμες δράσεις της έκθεσης Plásmata 3 πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό και την ανάδειξη της συμπερίληψης στον δημόσιο χώρο.
Tα Πλάσματα γύρω από τα Plásmata
Κοινότητες – Plásmata App – Επιχειρηματικότητα – Εργαστήρια
Επιμέλεια: Πρόδρομος Τσιαβός, Αναστασία Μαυρογιάννη
Ποια είναι τα Πλάσματα γύρω από τα Plásmata; Κοινότητες, ομάδες, επιχειρήσεις, άνθρωποι, οι ιστορίες, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους είναι ο πυρήνας αυτής της δράσης. Μελέτες για τις γειτονιές που αλλάζουν από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, συνεργασία με την Περιφέρεια και συζητήσεις με όλες τις τοπικές κοινότητες, έργα αποκατάστασης στο Πάρκο, μια διαδραστική εφαρμογή και δράσεις επιχειρηματικής ενδυνάμωσης για τις επιχειρήσεις γύρω από το Πεδίον του Άρεως, διασφαλίζουν ότι η παρουσία των Πλασμάτων στο Πάρκο έρχεται με σεβασμό σε ό,τι υπάρχει και ό,τι θα αφήσει κάτι πίσω της. Η καλλιτεχνική συλλογικότητα ΕSTO Association και οι Afrosocially συνεπιμελούνται, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το περιεχόμενο μια διαδραστικής και προσβάσιμης εφαρμογής, καθώς και πέντε εργαστήρια ψηφιακής επιχειρηματικότητας για περισσότερες από 30 επιχειρήσεις της γειτονιάς. Τα εργαστήρια εισάγουν τις επιχειρήσεις στον κόσμο του ψηφιακού marketing και του προγραμματισμού με τεχνητή νοημοσύνη για όσους δεν μπορούν να γράψουν ούτε μια γραμμή κώδικα. Τo Plasmata App, στο οποίο έχει πρόσβαση ο καθένας μέσα από QR codes στις πινακίδες της έκθεσης αποτελούν την πύλη του κοινού για την έκθεση. Περιλαμβάνουν χάρτη με όλα τα έργα, τους χώρους του σινεμά, του Ραδιοφώνου και των ομιλιών της έκθεσης, δραματοποιημένη και ηχογραφημένη περιγραφή των έργων, το καθημερινό πρόγραμμα των δράσεων της έκθεσης (σινεμά, Stegi.radio, συζητήσεις, φαγητό, περιηγήσεις), χάρτη της περιοχής με όλες τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, καθώς και πρόγραμμα των εργαστηρίων που θα πραγματοποιούνται με αυτές. Περισσότερες από 30 επιχειρήσεις, από κεραμίστες και χώρους design, μέχρι καλλιτεχνικές συλλογικότητες, αφρικανικά κομμωτήρια, καταστήματα χρωμάτων ή φαλαφεδάκια σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.
Κοινότητες & Πάρκο
Συνεργασία με την Περιφέρεια
Επαφές με όλες τις ομάδες κατοίκων του Πάρκου και τοπικές κοινότητες
Αποκατάσταση Πάρκου & δημιουργία χώρου καλλισθενικής άθλησης
Συνεργασία με ESTO Association και Afrosocially
Apps + Αudio guides
Audio App (Μαρία Ναυπλιώτου στα ελληνικά & Ζωή Μυλωνά στα αγγλικά)
Augmented Reality/ Maps/ program
Τα Πλάσματα γύρω από τα Plásmata (Plásmata Avatars)
Εργαστήρια ΑΙ + Digital Marketing για μη προγραμματιστές
26-27.04.25 – Creative Branding I
03-05.05.25 – Creative Branding II
31.05.25 – Digital Presence and Marketing
03.06.25- AI business tools for non developers
10.06.25- No-code Web site development
Επιχειρηματικότητα
Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και ομάδες (30 σε αυτήν τη φάση):
Falafelo Street Food
MYCURLS.GR
Aphilo (Kyr Lakis)
Bizos Tools
Free Movement Skateboarding
WoW Space
Εάν είσαι επιχείρηση που θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στείλε μας στο
Συντελεστές
Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Εκτελεστικός Διευθυντής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
General Manager: Πρόδρομος Τσιαβός
Σχεδιασμός Έκθεσης: Λουκάς Μπάκας
Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Πιτούλη
Τεχνικός Διευθυντής: Αντώνης Κόκκορης
Project Management: Σμαράγδα Δογάνη
Project Coordination: Κατερίνα Βάρδα
Deputy Τεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Ντόβας
Curatorial Project Management: Θεοδώρα Καπράλου
Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος: Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης
Επιμέλεια Προγράμματος Ταινιών: Ελιζαμπέττα Ηλία Γεωργιάδου
Επιμέλεια Προγράμματος Συζητήσεων: Πάσκουα Βοργιά
Επιμέλεια F&B: Φώτης Λιάπης
Επιμέλεια Δράσεων Καινοτομίας: Αναστασία Μαυρογιάννη, Πρόδρομος Τσιαβός
Σύμβουλος Δράσεων στον Δημόσιο Χώρο: Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου
Επιμελητικοί Σύμβουλοι: Ιλειάνα Δημάδη, Κωνσταντίνος Τζάθας, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Δάφνη Δραγώνα
Υπεύθυνη Εκτέλεσης Παραγωγής: Δήμητρα Μπουζάνη
Εκτέλεση Παραγωγής: Σπυριδούλα Γκεράζη, Δανάη Γιαννακοπούλου, Μαριάνα Αντζουλάτου
Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Σπύρος Γερούσης, Αχιλλέας Διαμάντης
Παραγωγή Ηχητικής Περιήγησης: Δήμητρα Χατζηχαραλάμπους
Υπεύθυνη Οικονομικού Σχεδιασμού: Μαρία Βασαριώτου
Σύμβουλος Τεχνολογίας: Ηρακλής Παπαθεοδώρου
Campaign Managers: Ελισσάβετ Πανταζή, Δανιήλ Βεργιάδης, Χαρης Γιακουμακης
Content Leader: Αλέξανδρος Ρουκουτάκης
Οργάνωση περιηγήσεων: Στέλλα Κορωναίου
Συνεργάτες Σχεδιασμού Έκθεσης: Δημήτρης Μοδόπουλος, Βαγγέλης Ξενοδοχίδης
Visitor Experience Supervisor: Ζένια Αγκιστριώτη
Group Safety, Security & Facility Management Director: Ανδρόνικος Πανδής
Safety & Security Team Leader: Νικόλαος Καμπάνης
Safety & Security Agents: Δημήτρης Γεωργίου
Security Operations Specialist: Σπυρίδων Τριανταφυλλάκης
Security Operations Professional: Γιάννης Γιαννακός
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ziad Antar, Yoann Bourgeois, The Callas, DIONYSIOS, John Fitzgerald & Godfrey Reggio, Pierre-Christophe Gam, Moritz Simon Est, Έφη Γούση, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Botao ‘Amber’ Hu, Jiabao Li & Matt McCorkle, Noemi Iglesias Barrios, Kalos&Klio, William Kentridge, Αίας Κόκκαλης, Κατερίνα Κομιανού, Μανούσος Μανουσάκης, Ναταλία Μαντά, Martyna Marciniak, Μαρία Μαυροπούλου, Τζάνις Ράφα, Andreas Wannerstedt, Robert Wilson
Η δράση Plásmata 3: We’ve met before, haven’t we? είναι μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Μεγάλος Χορηγός η ΔΕΗ, η οποία στηρίζει διαχρονικά πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη τέχνη και ενισχύουν τον πολιτιστικό διάλογο.
Υποστηρίζεται από τη Heineken.
Tελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Τα Plásmata 3: We’ve met before, haven’t we? υλοποιούνται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων TMLAB, European Digital Deal και του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica (EDIH), τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε περισσότερα
Plásmata 3 | We’ve met before, haven’t we? — Ψηφιακή τέχνη, Έκθεση | Ίδρυμα Ωνάση
Πηγή: www.avopolis.gr