Πολλοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες ζητούν συγγνώμη πιο συχνά από τους άντρες, αλλά αυτό μπορεί να έχει και άλλες συνέπειες, ειδικά στη δουλειά.
Μια μελέτη από το Stanford δείχνει πώς αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει τις προαγωγές, και τι πραγματικά σημαίνει για τον επαγγελματικό κόσμο.
Οι γυναίκες θεωρείται συχνά ότι ζητούν συγγνώμη περισσότερο από τους άντρες. Οι ειδικοί στον τομέα της καριέρας πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να τις εμποδίσει, καθώς μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι σοβαρές ή ακόμη και αναποτελεσματικές. Η Lily Liu και ο Marshall Mo, οικονομολόγοι στο Stanford, αποφάσισαν να ποσοτικοποιήσουν το φύλο του φαινομένου και να μελετήσουν τις επιπτώσεις του.
Οι ερευνητές χώρισαν 700 άτομα σε «εργαζόμενους» και «εργοδότες». Οι εργαζόμενοι απάντησαν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής από ένα τυποποιημένο τεστ.
Οι εργοδότες αξιολόγησαν τις επιδόσεις τους και αποφάσισαν ποιοι θα μπορούσαν να πάρουν προαγωγή. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν επίσης να γράψουν μια σειρά μηνυμάτων προς τον εργοδότη τους για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
Παρόλο που άνδρες και γυναίκες είχαν ίσες επιδόσεις στο τεστ—πέτυχαν 4,16 και 4,24 αντίστοιχα από το 10—οι γυναίκες ήταν δύο φορές πιο πιθανό να συμπεριλάβουν τις λέξεις «συγγνώμη» ή «ζητώ συγγνώμη» στα μηνύματά τους, σύμφωνα με τον Economist. Όταν ρωτήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο συγκαταβατικές ήταν, από το 0 έως το 100, οι γυναίκες που απέτυχαν στο τεστ είχαν μέσο όρο 69, ενώ οι άντρες 61.
Είναι θέμα αυτοπεποίθησης;
Ένα μέρος αυτής της διαφοράς στη συγγνώμη σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση: οι άντρες πίστευαν ότι είχαν απαντήσει σωστά τέσσερις από τις δέκα ερωτήσεις, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 3,2 για τις γυναίκες. Αλλά ακόμα και μετά την προσαρμογή για την αυτοπεποίθηση, οι γυναίκες ζήτησαν συγγνώμη 12% πιο συχνά.
Πώς επηρέασε αυτό τις πιθανότητες προαγωγής τους; Οι εργοδότες έτειναν να ερμηνεύουν τις συγγνώμες ως ένδειξη χαμηλότερης αυτοπεποίθησης ή ικανότητας. Και—παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι οι γυναίκες γενικά ζητούν περισσότερη συγγνώμη—οι εργοδότες τις αξιολόγησαν αυστηρότερα από τους άντρες. Ωστόσο, οι εργοδότες ανέφεραν ότι «αισθάνονταν πιο ζεστοί» απέναντί τους. Αυτά τα αντιφατικά αποτελέσματα σήμαιναν ότι οι πιο συγκαταβατικοί εργαζόμενοι προήχθησαν εξίσου συχνά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους.
Πηγή: www.in.gr