Για αιώνες αποτελούσε μια αγαπημένη συνταγή της Γαλλίας. «Έχοντας» γεννηθεί στη Λορένη, η κις λορέν πέρασε από τα χίλια κύματα -όπως άλλωστε και η περιοχή που πρωτοεμφανίστηκε- μέχρι να καταλήξει στη μορφή που την ξέρουμε τώρα.
Έπρεπε να φτάσουμε στα μισά του 20ου αιώνα ώστε να σπάσει τα «σύνορα» της – πρώτα κάνοντας την εμφάνισή της σε γνωστά γαλλικά εστιατόρια και στη συνέχεια στους μπουφέδες μεγάλων ξενοδοχείων. Σήμερα τη βρίσκουμε σε όποιο μαγαζί δηλώνει brunchαδικο και σέβεται τον εαυτό του.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι αρωματική, πεντανόστιμη και με λίγες θερμίδες, ενώ δεν χρειάζεται περισσότερο από 70 λεπτά για να ετοιμαστεί.
Τα υλικά
3 πράσα, σε λωρίδες
2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φέτες μπέικον γαλοπούλας, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. κουρκουμάς
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
3 φύλλα κρούστας
2 μεγάλα αυγά
250 ml γάλα 1,5% λιπαρά
70 γρ. τριμμένο τσένταρ light
αλάτι
πιπέρι
Η διαδικασία
Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το πράσο και το κρεμμύδι σε ½ κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπέικον, τον κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο, το μισό θυμάρι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου περίπου 25 εκ. Βάζουμε τα φύλλα κρούστας μέσα στο ταψί, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία βάση για την κις λορέν, προσέχοντας να προεξέχει το φύλλο περιμετρικά. Ανάμεσα στα φύλλα ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι (αφήνουμε λίγο για μετά), και το υπόλοιπο λάδι, φροντίζοντας να πάει παντού στο φύλλο.
Απλώνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη βάση του φύλλου. Χτυπάμε καλά σε ένα μπολ τα αβγά και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το τσένταρ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, πάνω από τα σοταρισμένα λαχανικά.
Προσθέτουμε από πάνω λίγο θυμάρι και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
* Πηγή: Vita
Πηγή: www.in.gr