Έφτασε η μέρα αυτή που οι κουζίνες παίρνουν «φωτιά» και τα τραπέζια γεμίζουν με λαχταριστά φαγητά. Ωστόσο, υπάρχει μια συνταγή, που πάντα θα μας θυμίζει τη παιδική μας ηλικία και το Πάσχα στο εξοχικό μαζί με τη γιαγιά.
Φυσικά και μιλάμε για τα παραδοσιακά κουλουράκια πορτοκαλιού, που όλοι «τσιμπάγαμε» στα κρυφά μέχρι να κάτσουμε στο οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή εύκολη, σχετικά γρήγορη, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πεντανόστιμο.
Τα υλικά
250 γρ. βούτυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
λίγο αλάτι
1 μεγάλο πορτοκάλι: το ξύσμα και τον χυμό του
1 κ.σ. κονιάκ
μισό κ.γ. μαγειρική σόδα
1 βανίλια (προαιρετικά)
2 δάκρυα μαστίχας
450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ.μπέικιν πάουντερ
Για το άλλειμα:
1 αυγό
λίγο νερό
Η διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθετουμε το μπέικιν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα γουδί χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη.
Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους.
Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.
Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε και αυτά στο μίγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ήπια τα υλικά, μέχρι να γίνουν ζύμη. Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη με ένα πανί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ºC.
Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και λάθουμε σε πασχαλινά σχέδια. Τα βάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ του, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν και αλείφουμε τα κουλουράκια για να γυαλίσουν πριν τα ψήσουμε.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
Πηγή: www.in.gr