Κατατέθηκε σήμερα (05.02.2025) από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα Τέμπη.
«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, άξιες προκαταρκτικής διερεύνησης, ότι ο καθ’ ου η παρούσα πρόταση κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023 με την ιδιότητα του μέλους της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που κατατέθηκε στη Βουλή για τα Τέμπη.
Στην πρόταση σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται να επανέλθει εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία και για έτερα μέλη της Κυβέρνησης.
«Καθαρή και αντρίκεια απάντηση από τον πρωθυπουργό – πήγαν το πρωί οι πραγματογνώμονες και του είπαν, Κυριακή κάναμε λάθος, σε παραπλανήσαμε και τον έπιασε η ευαισθησία και πήγες στον Σρόιτερ; (…) Δεν θα πάτε με την μεθοδολογία των υποκλοπών να συγκαλύψετε ένα έγκλημα 57 ψυχών (…) Για να αποδείξετε ότι θέλετε άπλετο φως σας καλούμε να ψηφίσετε προανακριτική για Τριαντόπουλο» ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλακης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, με την Όλγα Γεροβασίλη να τονίζει ότι το κόμμα της είχε μελετήσει τη σχετική δικογραφία αλλά έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα προανακριτικής. «Είχαμε δει τη δικογραφία το Μάιο, την είδαμε ξανά το Φθινόπωρο (…) Έχει μια παράβαση, ένα πλημμέλημα για κ. Τριαντόπουλο. Μας φάνηκε πρόωρο με εκείνα τα στοιχεία το αίτημα για την προανακριτική», ανέφερε.
H ανακοίνωση
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ποινικές ευθύνες του κατά τον επίμαχο χρόνο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής όσον αφορά το είδος και τον βαθμό συμμετοχής του στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, που έλαβε χώρα από τις 3/3/2023 και μετά.
Όπως αναφέρεται στο αίτημα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «προκύπτουν (τουλάχιστον) σοβαρές ενδείξεις, ότι ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, δια της συμμετοχής του στην «άτυπη σύσκεψη» ή «συνάντηση» της 3.3.2023, όπου φέρεται ότι αποφασίστηκε η αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, χωρίς την απαιτούμενη κατά νόμο ενημέρωση και την άδεια της αρμόδιας δικαστικής Αρχής και παρά τις ρητά εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του Διοικητή Τροχαίας και μέχρι προ ολίγων ωρών αρμόδιου για την διασφάλιση του χώρου ως διενεργούντος την προανάκριση, ο οποίος άνευ περιστροφών επεσήμανε τον παράνομο χαρακτήρα τυχόν τέτοιας επέμβασης και αποχώρησε, προκάλεσε την απόφαση στους αρμόδιους υπαλλήλους να παραβούν το καθήκον της υπηρεσίας τους επιτρέποντας την αλλοίωση του χώρου και δίνοντας την σχετική εντολή στους υπευθύνους της επιχείρησης χωματουργικών εργασιών να μεταφέρουν τα προεκτεθέντα και σε κάθε περίπτωση συναίνεσε και συνέβαλε σε αυτήν την έκνομη απόφαση, προσφέροντάς τους την απαραίτητη ψυχική συνδρομή δια της εμφανούς «πολιτικής κάλυψης» της πράξεως τους και σε κάθε, επιπλέον, περίπτωση, παρέλειψε να τους αποτρέψει, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο, από την ολοκλήρωση της κατά τα προεκτεθέντα αλλοίωσης του χώρου και εξαφάνισης κρίσιμων αποδεικτικών μέσων για την διαλεύκανση των διερευνώμενων από την ανάκριση αξιόποινων πράξεων. Σε αντίθεση δε με τις προηγηθείσες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου, για την εν λόγω σύσκεψη δεν τηρήθηκαν πρακτικά και έγγραφα, πράγμα που επιρρωνύει τις ενδείξεις, πέραν των ρητών προειδοποιήσεων του Διοικητή Τροχαίας περί συνειδητής επιλογής των συμμετεχόντων».
Επιπλέον σημειώνεται: «Είναι δε χαρακτηριστικό εξάλλου ότι σε βάρος των λοιπών συμμετεχόντων στην εν λόγω κρίσιμη «σύσκεψη» ή «συνάντηση» παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, πλην του καθ’ ου η παρούσα, για τον οποίο η Εισαγγελέας στερούνταν σχετικής αρμοδιότητας ενόψει του άρθρου 86 Σ. και για το λόγο αυτό καλείται να επιληφθεί το Κοινοβούλιο».
Η διαδικασία
Όπως ορίζει το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής για την άσκηση εναντίoν προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής που δέχεται την πρόταση αυτή. Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους Βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Όπως ορίζει το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής, αμέσως μετά την κατάθεσή της, η πρόταση άσκησης δίωξης ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές μαζί με την τυχόν κατατεθείσα πρόταση, των Βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση άσκησης δίωξης για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Αν δεν κατατεθεί, μαζί με την πρόταση δίωξης, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, μπορεί να ζητηθεί αυτή με πρόταση, που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα (30) Βουλευτές, εντός επτά (7) ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης άσκησης δίωξης. Αν την πρόταση άσκησης δίωξης δεν συνοδεύει πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, και αν εντός της προθεσμίας των επτά ημερών δεν κατατεθεί τέτοια πρόταση, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση άσκησης δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής.
Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 (σ.σ. ευθύνη υπουργών) του Συντάγματος και του άρθρου αυτού είναι μυστική και σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Boυλευτής. Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμoδoτικoύ συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η οικεία πρόταση απορρίπτεται. Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Κατά το άρθρο 156 του Κανονισμού, η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Όταν η αξιόποινη πράξη για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση συνεπάγεται για τον Υπουργό οικονομικά οφέλη, κατά την έννοια του άρθρου 68 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, η Επιτροπή διατάσσει την κατάσχεσή τους.
Δείτε ΕΔΩ την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
Πηγή: www.newsit.gr