Κυριακή σήμερα, άρα τι καλύτερο από ένα γλυκάκι; Ακολουθούν τρεις συνταγές που παρουσιάστηκαν στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» παρέα με τη Φαίη Σκορδά.
Muffins με γιαούρτι, σοκολάτα και μπανάνα
Τα υλικά
200 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
150 γρ. γιαούρτι
50 ml ηλιέλαιο
50 γρ. κακάο
1 κ.γ. baking powder
2 αυγά
2 βανίλιες
2 μπανάνες ώριμες
ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. αλάτι
Το μυστικό
Από τις συνταγές που την διαφορά την κάνει το γιαούρτι, που βοηθάει να αποκτήσει το muffin αυτή την αφράτη υφή και την κρεμώδη γεύση.
Η διαδικασία
Σε ένα μπεν μαρί βάζουμε τα 150 γρ. σοκολάτας και τη λιώνουμε.
Μέσα στο μπεν μαρί ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη βανίλια και τη καστανή ζάχαρη (γύρω στα 100 γρ.).
Παίρνουμε τη μπανάνα, τη κόβουμε σε κομμάτια και την πολτοποιούμε. Την ρίχνουμε στο μπεν μαρί και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 150 γρ. γιαούρτι και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τα δύο αυγά και το ηλιέλαιο.
Αφού έχουμε ανακατέψει καλά, βάζουμε το μείγμα σε φόρμα για muffins και τα ψήνουμε στον φούρνο για 20 με 25 λεπτά.
Σοκολατίνα πάστα ταψιού
Τα υλικά
40 γρ βούτυρο
40 γρ ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο
150 γρ μαύρη ζάχαρη
150 γρ ξινόγαλο
150 γρ ρόφημα καφέ χλιαρό (φίλτρου ή στιγμιαίο)
250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ κακάο
1/2 κγ σόδα
1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
35 γρ κακάο
35 γρ κορν φλάουρ
300 γρ κρέμα γάλακτος 35%
300 γρ γάλα
4 κρόκους από μεγάλα αυγά
150 γρ μαύρη ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
1 κγ υγρή βανίλια
120 γρ ψιλοκομμένη σοκολάτα γάλακτος
100 γρ τρούφα σοκολάτας για γαρνίρισμα
Η διαδικασία
Ξεκινάμε με την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε κοσκινισμένο κακάο, το κορν φλάουρ, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, τη ζάχαρη και λίγο από το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά, όπως είναι κρύο.
Ο στόχος είναι να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ, προτού μπει η κατσαρόλα στη φωτιά.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τέσσερις κρόκους αυγό και το αραιώνουμε με λίγο γάλα. Και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Η κρέμα θέλει περίπου έξι λεπτά.
Για το παντεσπάνι, σε ένα μπολ ρίχνουμε λιωμένο βούτυρο, λίγο ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, λίγο ξινόγαλο, ρόφημα καφέ και ανακατεύουμε καλά.
Αμέσως μετά βάζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα, το κακάο και λίγο αλάτι.
Μόλις έχουμε ανακατέψει καλά, ρίχνουμε στη βάση το παντεσπάνι και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς στον αέρα, σε μεσαία σχάρα.
Μόλις ψηθεί, προσθέτουμε από πάνω την κρέμα.
Κέικ βανίλιας με κακάο
Τα υλικά
500 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
80 ml ηλιέλαιο
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200 ml γάλα
60 γρ. κακάο
1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο:
250 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. τρούφα σοκολάτας
Το μυστικό
Από τις συνταγές που στο μείγμα βάζουμε και βούτυρο και ηλιέλαιο – το βούτυρο δίνει τη γεύση και το λάδι δίνει την απαλή υφή.
Η διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά.
Όσο ανακατεύουμε προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γάλα σιγά σιγά, τα αυγά και το κακάο.
Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, το βάζουμε σε μια φόρμα για κέικ και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 160 με 170 βαθμούς.
Για το γλάσο, βάζουμε σε ένα μπρίκι σοκολάτα και κρέμα γάλακτος (ίδια ποσότητα και τα δύο) και τα ζεσταίνουμε.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, ρίχνουμε το γλάσο από πάνω και αν θέλουμε ρίχνουμε και τρούφα.
Πηγή: www.in.gr